latinica  ћирилица
13/04/2015 |  12:09 | Autor: RTRS

Ekspanzija ženskog fudbala u Srpskoj i BiH

U proteklom periodu na prostoru Bosne i Hercegovine došlo je do ekspanzije ženskog fudbala.

Trenutno postoje čak 32 registvovana kluba, iako ih je do prije nekoliko godina bilo 12.

Premijer liga BiH broje osam klubova, a među njima je i ŽFK "Radnik Etno selo Stanišići" iz Bijeljine. Iako su među najmlađim ekipama u ligi, to ih ne sprječava da iz utakmice u utakmicu pokazuju raskošan talenat.

Dragan Јeftić nakon mnogo godina provedenih u muškom fudbalu, odlučio je prije pet godina da osnuje ženski fudbalski klub. Nakon dvije godine igranja u Prvoj ligi Republike Sprske izborile su plasman u Premijer ligu BiH, gdje se i danas nalaze i to na sredini tabele.

"Dok sam bio na mjestu sportskog direktora FK Radnik, te djevojčice su dolazile sa tom idejom. Osnivanje kluba je bila prije svega njihova ideja, a ja sam tu bio osoba koja ih je podržala, i sada sam sve više i više zaljubljenik u ženski fudbal,a djevojke će imati podršku od mene i u narednom periodu", rekao je sportski direktor i trener ŽFK "Radnik Etno selo Stanišići" Dragan Јevtić.

S bzirom da je ekipa jedna od najmlađeih u ligi, cilj je opstanak u društvu najboljih i razvoj mladih talenata kojih na našim prostorima ima mnogo. Ekipa treutno broji 25 seniorki, dok je u pogonu još 15 kadetkinja.

"Od malih nogu igram fudbal, igrala sam prije sa dječacima u Brodcu, gdje smo bile registrovane moja drugarica i ja, i tako je sve počelo. To je bio najljepši dio našeg djetinjstva", rekla je Marijana Vržić.

"Neki ljudi osuđuju nas djevojke koje igramo fudbal, ali nema potrebe to da rade. Ženski fudbal je u ekspanziji, i sport je kao i ženski rukomet ili odbojka, i danas nema nikakve diskriminacije polova u sportovima. Ružno je od naroda kako se ponaša prema djevojkama koje treniraju fudbal, osuđuju nas i smatraju muškobanjastim djevojkama, što svakako nismo. Na terenu igramo grubo, kao i muškarci, dok smo van terena prave djevojke", rekla je kapiten ekipe Anja Stević.

Ako Valentinu Šakotić upitate ko su joj uzori, on će odgovoriti Kristijano Ronaldo i Aleks Morgan. Za Ronalda nema ko nije čuo, dok Aleks poznaju ljubitelji ženskog fudbala. Valentina fudbal obožava od malih nogu, zajedno sa trenerom Draganom Јevtićem, član je ženske A reprezentacije Bosne i Hercegobvine, za koju kaže da ne zaostaje puno za vrhunskim selekcijama.

"Naravno da ima razlike u kvalitetu kada BiH poredimo sa nekim razvijem zemljamakao što su Njemačka ili Francuska, ali ono što mene raduje jeste da smo sada na turniru igrale 3:3 sa Francuskom, velesilom koja ima sve uslove za rad. U posljednje dvije, tri godine kvalitet ženskog fudbala u BiH je zaista napredovao,a nama treba neko ko će to da isprati", reka la je Valentina Šakotić.

Kako u klubu, tako i u reprezentaciji, ovim mladim djevojkama koje vrijedno treniraju, uz minimalne uslove, potrebna je velika podrška. Valentina je primjer da smo veoma talentovana nacija, a Јevtić dodaje da mrežu ženskog fudbala treba razviti do te mjere da svaka djevojčica koja ima želju da igra profesionalno, amaterski ili rekreativno ima tu mogućnost.