latinica  ћирилица
13/04/2015 |  12:14 | Autor: TANЈUG

Turska: Suđenje 45-orici menadžera zbog smrti 301 rudara

Uz protest na stotine okupljenih i rodbine danas je počelo suđenje 45-torici menadžera i zaposlenih rudnika kod Some na zapadu Turske, koji su optuženi za izazivanje smrti 301-dnog rudara poginulih u požaru prošle godine.

Na otvaranju suđenja, međutim, nisu se pojavili prvi čovjek kompanije Soma Komur Isletmeleri A.S. i generalni direktor rudnika gdje je ugalj tinjao danima prije katastrofe 13. maja prošle godine i oslobađao otrovne gasove, prenijela je agencija AP.

Iz bezbjednosnih razloga, sudija je odlučio da osam bivših menadžera koji su u pritvoru u Izmiru, ne prisustvuju početku suđenja već da svoje izjave daju preko video-linka.

Stotine demonstranata uključilo se danas u protestnu šetnju u zapadnoj Turskoj zahtijevajući oštre kazne za rukovodstvo kompanije na suđenju za smrt rudara u najtežoj industrijskoj nesreći u Turskoj, dok su neki od okupljenih uspjeli da uđu u zgradu suda. Članovi porodica nosili su rudarske šljemove obojene u crno sa imenima mrtvih rudara, dok se se mnoge žene gušile u suzama.

"To nije nesretan slučaj, već ubistvo", pisalo je na jednom od transparenata koji su nosili demonstranti u blizini suda u zapadnom gradu Akhisar na oko 40 kilometara od Some, dodaje Rojters.

Na stotine policajaca bilo je raspoređeno izvan sudnice u sprečavanju sukoba sa okupljenima koji su naveli da je i vlada takođe odgovorna za "zatvaranje očiju" nad nedostacima o bezbjednosti u rudniku, navodi AFP.