latinica  ћирилица
13/04/2015 |  12:47 | Autor: TANЈUG

Kremlj: Rusija se neće nametati

Pres sekretar ruskog predsjednika Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija ne namjerava da se nameće radi učestvovanja u skupovima različitih međunarodnih formata, ali da razmatranje svjetskih pitanja bez učešća Moskve teško da može biti efikasno.
Dmitrij Peskov - Foto: arhiv
Dmitrij PeskovFoto: arhiv

"Predsjednik (Rusije Vladimir Putin) više puta je govorio da mi, nesumnjivo, ne namjeravamo da se nekom namećemo u bilo kojim formatima", rekao je Peskov, komentarišući predstojeći samit Grupe sedam (G7) i odnos Kremlja prema obnavljanju formata Grupe osam (G8) u kojoj je i Rusija.

"Razmatranje globalnih problema bez učešća Rusije teško da može biti efektivno i da dovede do nekih efikasnih rezultata", kazao je Putinov portparol a prenosi TAS S. Peskov je, pritom, ponovio da je Moskva otvorena za svaku vrstu saradnje.

Ranije danas šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer usprotivio se pozivu Putina na samit G7 koji će biti održan u Bavarskoj u junu.

"Nije u našem interesu da se Rusija trajno izoluje, ali poslije aneksije Krima, protivne međunarodnom pravu, ne možemo se mi jednostavno praviti kao da se ništa nije dogodilo... put nazad u G8 vodi preko poštovanja jedinstva Ukrajine i sprovođenja ruskih obaveza iz Sporazuma iz Minska", rekao je Štajnmajer za dnevnik "Velt", odbacujući zahtjeve partije Ljevica da se Putin pozove na G7, prenijeli su njemački mediji.