latinica  ћирилица
13/04/2015 |  13:47 | Autor: SRNA

Oslobodilačka nacionalna armija odgovorna za napad na zgradu makedonske Vlade

Oslobodilačka nacionalna armija preuzela je odgovornost za bombaški napad prije dva dana na zgradu makedonske Vlade u Skoplju, piše prištinski list "Koha ditore".

Saopštenje Oslobodilačke nacionalne armije potpisao je, za sada nepoznati, komandant Kuštrimi, a makedonska policija nije komentarisala ove navode.

Ovo je drugi bombaški napad na zgradu vlade u Skoplju, a u oba slučaja žrtava nije bilo.

Odgovornost za oba napada preuzela je takozvana Oslobodilačka nacionalna armija, koja nosi isto ime kao i formacija albanskih gerilaca koji su 2001. godine ratovali u Makedoniji sa vojskom i policijom.

Iz makedonske policije je saopšteno da su u dva bombaška napada na zgradu vlade u Skoplju bačene tri granate, te da su oba napada izvedena iz istog pravca.

Oslobodilačka nacionalna armija, na čijem su se čelu nalazili Ali Ahmeti i Gzim Ostreni, rasformirana je shodno Ohridskom sporazumu iz 2001. godine.

Od tada su se u Makedoniji periodično pojavljivale fantomske albanske gerilske organizacije, koje su preuzimale odgovornost za incidente.

Najpoznatija od takvih organizacija bila je Albanska nacionalna armija, koja je pokušala sa se sukobi sa makedonskim snagama bezbjednosti krajem 2007. godine na Šar planini.

Tom prilikom poginulo je sedam pripadnika te grupe, a zaplijenjeno je naoružanje dovoljno da se opremi jedinica od oko 500 ljudi.