latinica  ћирилица
13/04/2015 |  14:21 | Autor: B92

Stanje Žila Bjankija pola godine nakon nesreće promijenjeno

Otac Žila Bjankija, vozača Marusje koji je doživio tešku nesreću na tri u Јapanu, Filip rekao je da je stanje njegovog sina šest mjeseci nakon nesreće i dalje nepromijenjeno.

25-godišnji Francuz je u teškim uslovima na stazi "Suzuka" udario u kran, koji je izvlačio jedan bolid, i poslije operacije i nekoliko nedjelja u Јapanu prebačen je u Francusku.

Iako ljubitelji auto-moto sporta željno očekuju neku lijepu vijest, Filip Bjanki ističe da njegov sin pokazuje samo mali napredak i da je i dalje u komi, ali da se cijela porodica nada da će se izvuči.

"Јedino što možemo da kažemo je da se snažno bori, kao što je slučaj bio i prije nesreće. Svakog dana, Žila čeka maraton. Sa medicinskog stanovišta, njegovo stanje je stabilno i nema fizičkih problema. Svi njegovi organi funkcionišu bez ikakve pomoći. Ali, za sada je bez svijesti, u komi", naglasio je Bjanki.

Stariji Bjanki ističe da su svi svjesni da oporavak kod takvih povreda traje veoma dugo, ali da je viđen napredak tokom vremena poslije nesreće.

"Kada smo stigli u Јapan, rekli su nam da nema nade. Prognoza je bila alarmantna. Pričalo se o nečemu što je neizlječivo, rečeno nam je da ne postoji intervencija koja bi mogla nešto da promijeni. Najvažnije je da ga stimulišemo, da osjeća konstantno prisustvo. Zbog toga se smjenjujemo svakog dana – njegova majka, sestra, brat i ja. Njegova djevojka Đina sada živi ovdje", istakao je Bjankijev otac.

Francuski vozač ima 25 godina i njegov otac ističe da ta činjenica, kao i to da je on fizički veoma jak, može da mu pomogne u oporavku.

"Ponosan sam na njega. Oduvijek sam i bio i zbog toga se nadam da će se nešto desiti. S vremena na vrijeme, dok smo uz njega, vidimo da se dešava nešto. Ponekad je aktivniji, pomjera se više, ruka mu se trese, ali da li su to samo refleksne reakcije ili nešto stvarno. Teško je to znati. Najvažnije je da se o njemu staraju odlični specijalisti. A svi ti ljudi koji misle na njega i mole se za njega su sjajna motivacija. I siguran sam da Žil sve to čuje. Svima im se zahvaljujem i poručujem da ćemo sa njima podijeliti sve vijesti, bilo da su dobre ili loše", naglasio je Filip Bjanki.