latinica  ћирилица
13/04/2015 |  14:32 | Autor: RTS

Prvi hologramski protest na svijetu održan u Madridu (VIDEO)

U Španiji je sinoć organizovan prvi virtuelni protest, koji je uslijedio poslije zabrane okupljanja ispred institucija. Organizatori ističu da je protest ironičan i da im španska vlast ekstremno ugrožava slobodu.

Krajem prošle godine španska vlada donela je zakon koji propisuje ekstremne kazne za učesnike protesta koji se okupe oko vladinih institucija, prenosi Independent.

Kao odgovor kontroverznom Zakonu o bezbjednosti građana koji će početi da se primjenjuje 1. jula, španski aktivisti su organizovali prvi virtuelni politički protest.

Poslije nekoliko mjeseci klasičnih protesta protiv takozvanog „šaljivog zakona“, sinoć je organizovan protest više hiljada holograma, koji su „marširali“ ispred španskog parlamenta u Madridu.

Organizovani od strane grupe „Hologrami za slobodu“, ovi „duhovi-ljudi“ su držali plakate protiv drakonskih mjera, ističući da hologrami imaju veću slobodu nego ljudi.

Pokret "NoSomosDelito" (Mi nismo kriminalci), sastavljen od oko 100 različitih organizacija, pozvao je simpatizere iz cijelog svijeta da učestvuju u ovoj nesvakidašnjoj prilici, tako što će snimiti svoje lice veb-kamerom na sajtu kampanje.

Više od 2.000 fotografija poslato je i iskorišćeno u hologramskim demonstracijama, koje su trajale sat vremena.

Inače, prema novom Zakonu o bezbjednosti građana zabranjeno je okupljanje ispred vladinih institucija bez dozvole vlasti. Ova zabrana uključuje sve institucije, od univerziteta do bolnica.

Organizatori neovlašćenih demonostracija mogu biti kažnjeni sa 600.000 evra, kao i sa 600 evra za nepoštovanje policajca, i 30.000 evra zbog fotografisanja ili snimanja policije.

U video-snimku koji promoviše protest, predstavnica organizatora navodi da primjena ovog zakona znači da građani neće moći da se okupljaju u javnosti bez straha od kazne.

„Neće vam biti dozvoljeno da se slobodno izrazite. Јedino ćete to moći da učinite ukoliko ste hologram“, dodala je.

Portparol organizacije Karlos Eskano rekao je za španski list El Mundo da je njihov protest sa hologramima ironičan.

„Ove zabrane nam ugrožavaju slobodu i pravo na mirno okupljanje. Posljednja opcija koja će nam ostati je da organizujemo proteste hologramima“, kaže Eskano.

U decembru, kada je zakon odobrio Upravni odbor Popularne partije organizovani su koordinisani protesti u 30 gradova.