latinica  ћирилица
13/04/2015 |  14:54 | Autor: SRNA

Mirjanić: "Šume Srpske" moraju bolje poslovati (VIDEO)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić razgovarao je u Driniću sa načelnikom ove opštine Dragom Kovačevićem o potrebi rekonstrukcije puta koji povezuje ovo mjesto sa ostatkom Srpske, a koriste ga i privrednici iz Federacije BiH.
Mirjanić u Driniću sa rukovodstvom Šumskog gazdinstva "Oštrelj" - Foto: SRNA
Mirjanić u Driniću sa rukovodstvom Šumskog gazdinstva "Oštrelj"Foto: SRNA

- Mišljenje je rukovodstva ove opštine da bi ta rekonstrukcija mogla biti finansirana iz rente od šuma. Taj prijedlog biće razmotren i u saradnji sa drugim ministarstvima, i svakako riješen, naveo je Mirjanić.

On je, radi omogućavanja realizovanja ovog prijedloga, najavio i izmjene određenih zakona o šumama.

Mirjanić je naveo da je sa rukovodstvom opštine Drinić razgovarao i o mogućnosti udruživanja poljoprivrednika u zadrugu, radi iskorištavnja ne tako velikog, ali kvalitetnog zemljišta na području ove lokalne zajednice.

Ministar je rekao da bi zadruga, kao i ti proizvođači, mogli biti podržani sredstvima podsticaja, da bi, osim šumarstva, stanovnici Drinića imali i tu vrstu prihoda.

Načelnik opštine Drago Kovačević istakao je kao najaktuelniju temu razgovora 5, 8 kilometara puta, koji povezuje Drinić sa ostatkom Republike Srpske. On je napomenuo da u FBiH, tačnije u opštini Bosanski Petrovac, ne iskazuju ni potrebu ni volju da ulažu u rekonstrukciju tog dijela puta.

Opština Drinić je dio nekadašnje opštine Petrovac, i ima 376 stanovnika, ali više od 400 stotine zaposlenih, s obzirom na to da su u njoj zaposleni i povratnici iz opštine Bosanski Petrovac u FBiH.

Za Dom zdravlja u Driniću vezano je 2.300 stanovnika, što uključuje i domicilno stanovništvo i povratnike u Bosanski Petrovac. U Driniću je registrovano 760 penzionera, a školu pohađa 90 učenika, u koje spadaju i djeca srpskih povratnika u Bosanski Petrovac.

"ŠUME SRPSKE" MORAЈU DAVATI VIŠE EKONOMSKOG EFEKTA

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Stevo Mirjanić izjavio je da nije zadovoljan organizacijom u šumarstvu, kao i odnosom uprave i Nadzornog odbora Јavnog preduzeća "Šume Republike Srpske" koje bi moralo mnogo uspješnije da posluje.

- Imamo šumska gazdinstva koja posluju sa gubitkom, kao i ona koja posluju pozitivno, te ona koja bi po svojim kapacitetima - ljudskim, materijalnim i pogotovo prirodnim, trebalo da ostvaruju visok dohodak i visoku akumulaciju, a u gubitku su i obrnuto, rekao je Mirjanić novinarima u Driniću nakon razgovora sa rukovodstvom Šumskog gazdinstva "Oštrelj-Drinić"

On je istakao da je izuzetno zadovoljan radom Šumskog gazdinstva "Oštrelj - Drinić" i da je to jedno od najboljih gazdinstava u Srpskoj.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Stevo Mirjanić u posjeti Driniću (Foto: Srna)

- Pošto sada radimo redefinisanje položaja svih šumskih gazdinstava u okviru preduzeća "Šume Republike Srpske", a i samog javnog preduzeća, hoćemo da damo novi koncept koji bi bio mnogo bolji nego što je danas i koji će se ticati bolje organizacije, bolje kadrovske popunjenosti ili osposobljenosti i bolje materijalne pozicije, rekao je Mirjanić.

On je dodao da će na taj način posebno biti definisana pozicija šumskih gazdinstava.

- Ovo gazdinstvo je jedno od uzornih i čestitam im za rezultate koje ostvaruju. Volio bih kada bi sva gazdinstva bila ovakva, jer onda ne bi bilo potrebe za nekim naročitim izmjenama u okviru organizacije kadra ili nekih drugih elemenata, rekao je Mirjanić.

Šumsko gazdinstvo "Oštrelj-Drinić" zapošljava 74 radnika i godišnja proizvodnja je 78.000 sječiva neto mase, od čega 48.000 četinara i 30 000 lišćara.