latinica  ћирилица
13/04/2015 |  15:03 | Autor: RTRS

Šah: Gruzijski velemajstor izbačen sa turnira zbog varanja

Gruzijski šahovski velemajstor Gaioz Nigalidze izbačen je sa jednog međunarodnog turnira jer je utvrđeno da je varao.

Nigalidze je tokom pauze između partija na Otvorenom prvenstvu odlazio u toalet, gdje je na telefonu pregledao taktiku, a sakrio ga je ispod toalet papira, prenio je B92.

Gruzijski šampion se poslužio ilegalnim radnjama tokom meča sa jermenskim velemajstorom Tigranom Pertosijanom i zbog toga mu prijeti suspenzija na 15 godina.

Najbolji šahisti na svijetu tražili su da se Nigalidzeu oduzme titula velemajstora i da on bude kažnjen po hitnom postupku. Takođe, zatraženo je pooštravanje pravila Svjetske šahovske federacije, kojima bi se šahisti automatski kažnjavali dvogodišnjim suspenzijama zbog takvih prestupa.

Nigalidzeova prevara je otkrivena kada je Petrosijan postao sumnjičav zbog njegovih čestih odlazaka u toalet tokom subotnjeg meča. Gruzijac je potom negirao da je telefon njegov, ali je na njemu on bio ulogovan na sve društvene mreže, a takođe je u jednoj od aplikacija analiziran meč koji je u tom trenutku igrao sa jermenskim velemajstorom.

To, međutim, nije prvi put da je ustanovljeno da neki šahista vara. U julu 2013. godine Bugarin Borislav Ivanov je suspendovan na četiri mjeseca kada je ostanovljeno da su njegovi potezi isti kao na jednom od najboljih šahovskih kompjuterskih programa. Prije toga, 2008. godine, jedan Iranac je suspendovan jer je preko sms poruka dobijao pomoć kako da odigra.