latinica  ћирилица
13/04/2015 |  15:40 | Autor: RTRS

Rasad povrća koji uzgajaju učenici poljoprivrednih škola najtraženiji u Srpskoj

Poljoprivredno-prehrambenoj školi u Prijedoru u aprilu su počeli sa prodajom proizvedenog rasada povrća, koji uzgajaju u svojim plastenicima. Proizveli su rane sorte rasada paradajza, paprike, krastavca, patlidžana i kupusa.

U plasteniku Poljoprivredno-prehrambene škole u Prijedoru sjetva je počela 3. februara da bi sukcesivno uslijedila sjetva različitih sorti svakih sedam dana. Rane sorte su već spremne za tržište.

- Prezadovoljni smo. Djeca uče i vole ovo da rade a ujedno to je velika stvar i za školu, s jedne strane, da kažemo jedan dobar marketing, a s druge strane i određena mogućnost za realizaciju praktične nastave na velikom nivou, rekla je Јovanka Dražić, profesor praktične nastave u Poljoprivredno-prehrambenoj školi Prijedor.

Danijel Arsenić iz Kozarske Dubice u Poljoprivrednu školu u Prijedoru i nazad putuje svaki dan 60 kilometara jer u Dubici nije bilo ovog zanimanja kada je on upisivao srednju školu.

- Kod kuće se bavim isto poljoprivrednom proizvodnjom i ovdje smo naučili neke poslove koje kod kuće nemamo priliku da radimo i proširili smo svoje znanje, dodao je Arsenić.

U dva plastenika od ukupno 600 kvadrata, od čega se 200 kvadrata zagrijava, proizvodi se između 10.000 i 12.000 pikiranog rasada povrća.

Razne sorte hibrida zasijane su u različitom periodu, prije svega zbog vremena dospijeća,

- Ovaj rani rasad se najviše isplati. Ljudi traže taj rasad jer je izuzetno kvalitetan. Sad dolaze za plasteničku proizvodnju, a već poslije 10-15. aprila dolaze za sadnju na otvorenom, naglasila je Dražićeva.

Na parcelama za praktičnu nastavu Poljoprivredna škola priprema sjetvu kukuruza, prihranu pšenice, a ove godine prvi put će biti zasijana i heljda.

Sve poljoprivredne poslove obavlja oko 100 učenika ove škole.