latinica  ћирилица
15/04/2015 |  07:56 | Autor: RTRS

NS RS o Prijedlogu deklaracije

Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi danas u Banjaluci da razmatra Prijedlog deklaracije povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: RTRS

Predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović ranije je izjavio da Srpska mora voditi računa kakva će biti odluka Ustavnog suda BiH o navedenom pitanju, zbog čega je stručna javnost pripremila deklaraciju koju će razmatrati poslanici.

On je podsjetio da je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović podnio Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti članova Zakona o praznicima Republike Srpske kojima se 9. januar utvrđuje kao Dan Republike.

Visoki predstavnik Valentin Incko pozvao je poslanike da pokažu privrženost Dejtonskom mirovnom sporazumu i da se suzdrže od usvajanja deklaracije kojom se, kako tvrdi, negira autoritet Ustavnog suda BiH.

I poslanici pozicije i opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske saglasni su da treba da usvoje deklaraciju povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH.

Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi da po hitnom postupku razmatra prijedloge zakona o izmjenama i dopunama zakona o visokom obrazovanju, i o eksproprijaciji, te Prijedlog zakona o mjerama bezbjednosti u poslovanju gotovim novcem i drugim vrijednostima.

Poslanici bi trebalo da razmatraju Prijedlog programa rada Narodne skupštine Republike Srpske za 2015. godinu, izvještaj Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske o radu za 2014. godinu, izvještaj Odbora za bezbjednost i Odbora za boračko - invalidsku zaštitu o održanoj zajedničkoj tematskoj "Rad Tužilaštva i Suda BiH i drugih institucija po pitanju procesuiranja ratnih zločina".

Početak treće redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, na čijem dnevnom redu je 27 tačaka, zakazan je za 10.00 časova.