latinica  ћирилица
15/04/2015 |  08:05 | Autor: SRNA

Obilježeno 400 godina od osnivanja Bogoslovije u manastiru Krka

Svečanom akademijom, u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci sinoć je obilježeno 400 godina od osnivanja Bogoslovije "Sveta Tri Јerarha" u manastiru Krka
Svečanom akademijom u Banjaluci obilježeno 400 godina od osnivanja Bogoslovije u manastiru Krka - Foto: SRNA
Svečanom akademijom u Banjaluci obilježeno 400 godina od osnivanja Bogoslovije u manastiru KrkaFoto: SRNA

Njegovo preosveštensvo, episkop dalmatinski Fotije rekao je da je ovo veliki jubilej ne samo za Eparhiju dalmatinsku, nego i za cijelu Srpsku pravoslavnu crkvu, posebno za crkvenu prosvjetu.

Prema njegovim riječima, ovaj jubilej pokazuje da pravoslavni Srbi u Dalmaciji imaju duboke korijene i da su srpske svetinje tamo još od 14. vijeka.

"U Bogosloviji imamo divne svetinje koje i danas čuvaju srpski pravoslavni narod na tim prostorima", istakao je vladika Fotije

On je rekao da svetinje, kao što su manastiri Krka, Dragović i Krupa, čuvaju i okupljaju srpski narod, a posebno Bogoslovija, iz koje izlaze mladi ljudi, sveštenici koji će živjeti sa narodom u Dalmaciji, ali i u drugim mjestima gdje je Srpska pravoslavna crkva.

"To je zajedništvo i jedinstvo koje predstavlja blagoslov za sve nas", naglasio je vladika Fotije.

Vladika Fotije zahvalio je episkopu banjalučkom Јefremu za blagoslov da danas u Banjaluci bude održana ova svečana akademija povodom velikog jubileja Bogoslovije u Krki.

Sveštenik u Drnišu Dragan Zorica, koji predaje crkveno pojanje na Bogosloviji, smatra da je ova svečana akademija održana na pravom mjestu jer je većina đaka sa područja Banjaluke.

"Zbog toga smo i odabrali ovaj grad da tu proslavimo  značajan jubilej", rekao je sveštenik Zorica.

Učenik trećeg razreda Bogoslovije "Sveta Tri Јerarha" Duško Živanić iz Prijedora kaže da je život u manastiru lijep za onoga ko se opredijeli za taj put.

On je ispričao da je od malena išao u crkvu, te da je to bio razlog zašto se odlučio da život posveti Bogu i vjeri.

Bogoslovija "Sveta Tri Јerarha" u manastiru Krka je najstarija srpska bogoslovija. Osnovao je 1615. godine Mitropolit dabrobosanski Teodor, čije je sjedište u to vrijeme bilo u manastiru Rmnju. Bogata istorija manastira Krke je ujedno i istorija Bogoslovije.