latinica  ћирилица
15/04/2015 |  09:14 | Autor: RTRS

Lars Gunar Vigemark preuzima dužnost šefa Delegacije EU u BiH

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark danas će predati akreditive predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću.
Lars Gunar Vigemark - Foto: arhiv
Lars Gunar VigemarkFoto: arhiv

Vigemark, koji preuzima funkciju šefa Delegacije EU u BiH, obavljao je funkciju šefa Delegacije EU u Pakistanu i ima više od 30 godina iskustva u švedskim i evropskim diplomatskim službama.

Radio je u diplomatskim misijama, te na velikom broju pitanja, među njima i kao šef Јedinice za bezbjednosnu politiku u Evropskoj komisiji.

Na ovoj dužnosti, Vigemark nasljeđuje Petera Sorensena, koji ju je obavljao od 1. septembra 2011. godine.

Povodom imenovanja Vigemarka, visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednostnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Federika Mogerini izjavila je da je EU posvećena pružanju podrške BiH na njenom evropskom putu.

Vigemark je rođen 20. marta 1960. godine u Geteborgu, Švedska. Diplomirao je Univerzitetu Harvard 1984. godine na društvenim naukama. Magistarski rad je odbranio na Fletcher School of Law and Diplomacy. Tokom diplomatske karijere je od 1988. godine služio u Beogradu, Vašingtonu, Briselu, Kabulu i Moskvi.

 Nakon ceremonije koja će biti održana u Predsjedništvu BiH, Vigemark će započeti sa svojim javnim angažmanom u BiH, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.