latinica  ћирилица
15/04/2015 |  14:06 | Autor: Agencije

Vigemark stupio na dužnost: BiH ima podršku EU

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Lars-Gunar Vigemark predao je akreditive predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću.

Ovim i službeno počinju misija i aktivnosti ambasadora Vigemarka u Bosni i Hercegovini.

Nakon ceremonije, održan je kratki razgovor o aktuelnim pitanjima u BiH kojima će se novi šef Delegacije EU baviti. Potvrdio je i da BiH ima podršku Unije.

Evropski zvaničnik kaže da ne može da zamisli zanimljiviju poziciju od one koju će obavljati u BiH koju je nazvao "divnom zemljom", uz upozorenje da treba mnogo raditi kako bi postala članica Unije.

- Imate ljude koji su marljivi i vrijedno rade, ali BiH se susreće sa izazovima socio-ekonomskih reformi. Susjedne zemlje su postale članice ili kandidati za članstvo, a BiH tek treba da krene tim putem, poručio je Vigemark i potvrdio da BiH ima podršku EU, ali da je politička volja ključna za napredak zemlje.

Vigemark, koji je na novoj dužnosti u BiH zamijenio Petera Sorensena, obavljao je funkciju šefa Delegacije EU u Pakistanu i ima više od 30 godina iskustva u švedskim i evropskim diplomatskim službama.

Povodom imenovanja Vigemarka, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini prethodno je izjavila da je Unija posvećena pružanju podrške BiH na njenom evropskom putu.

POTREBAN ISTINSKI NAPREDAK NA POLjU SOCIO-EKONOMSKIH REFORMI

Šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark danas je, tokom prvog obraćanja novinarima u Sarajevu od preuzimanja dužnosti, poručio da je potrebno ostvariti istinski napredak na polju socio-ekonomskih reformi, da bi građani BiH imali istinske koristi od članstva u EU.

 - BiH hoće i može postati članica EU, a kada će se to desiti zavisi od efikasnosti domaćih vlasti da provedu neophodne reforme. Potrebno je bez odgađanja preduzeti važne korake u tom smjeru, u partnerstvu EU i BiH", rekao je Vigemark i naglasio da je do sada imao priliku da razgovara samo sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, napominjući da će narednom periodu održati čitav niz sastanaka sa zvaničnicima u ovoj zemlji.

On je naglasio da je krajem prošle godine čitav proces integracije BiH u EU pokrenut iznova, a najveći korak načinjen je 23. februara kada je usvojena izjava o opredijeljenosti EU integracijama.

- Odgovor EU je stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i priduživanju 1. juna koji je bio suspendovan u proteklih sedam godina. Prednosti za BiH su očigledne, i odnosi sa EU su ključni za BiH s obzirom na to da je 72 odsto izvoza u prošloj godini otišlo na tržište Unije, naveo je Vigemark.

Prvi konkretan korak koji novi šef Delegacije EU očekuje je u pravcu realizacije zaključaka Savjeta EU za spoljne poslove, odnosno pokretanje konsultacija sa EU i međunarodnim finansijskim institucijama na zajedničkoj izradi plana reformi, imajući u vidu preporuke iz Sporazuma za rast i zapošljavanje koje bi trebale predstavljati okvir.

- Imaćemo tim i potreban okvir za snažnije socio-ekonomske reforme, jer je iskustvo pokazalo da takve reforme unapređuju kvalitet života običnih ljudi, a istovremno približavaju zemlju članstvu u EU, rekao je Vigemark.

On je naglasio da u kontekstu stupanja na snagu SSP-a treba krenuti od ključnih elemenata, a to je da EU uspostavlja bilateralne odnose sa EU.

- EU vodi pregovore isključivo i samo sa državama. Naravno, u tom kontektsu eniteti, kantoni imaju svoju ustavno-pravu ulogu i izuzetno su važni u ovom socio-ekonomskom kontekstu, rekao je specijalni predstavnik EU.

On je dodao da proces EU integracija zahtijeva istinsku političku volju, funkcionalne institucije i efikasnu koordinaciju o pitanjima koji se tiču EU.

"Ali, napominjem da funkcionalne institucije i efikasna koordinacija ni po kojem slučaju ne znače odricanje od nadležnosti. Ovdje je pravo pitanje postojanja političke volje", ističe Vigemark.

Kao treći bitan element opredjeljenja za provođenje suštinskih reformi u BiH šef Delegacije EU je naveo snažnu finansijsku i tehničku pomoć EU, odnosno pristup EU fondovima za infrastrukturu, za oblast energetike, komunikacija i transporta.

"Naredni korak, nakon ovog, bio bi dostavljanje i prihvatanje kredibilnog zahtjeva za članstvo u EU. Nema sumnje da je pred nama puno posla, ali EU i svih 28 zemalja članica su jedinstvene u čvrstom stavu da građani BiH zaslužuju kvalitetniji život", ističe Vigemark.

Šef Delegacije EU rekao je da Sporazum za rast i zapošljavanje od prošle godine daje dobar generalni okvir, jer su svi svjesni potrebe provođenja reformi, te najavio da će početkom maja biti održan sastanak predstavnika vlasti u BiH, EU i međunarodnih finansijskih institucija na kojem bi trebalo usaglasiti određena pitanja.

Vigemark je naveo da su predstavnici vlasti već na putu u Vašington, na sastanak sa MMF-om, i već tu će biti dotaknute određene teme, nakon čega će uslijediti i sastanak početkom maja kada bi službeno trebalo objaviti ono što je usaglašeno o pitanju reformi.