latinica  ћирилица
15/04/2015 |  14:33 | Autor: SRNA

Zanijeri: Podrška OEBS-a evropskim integracijama BiH

Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer danas je u Sarajevu prenio ministru inostranih poslova BiH Igoru Crnatku podršku OEBS-a evropskim integracijama BiH, i to putem jačanja institucija i vladavine prava, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.
Igor Crnadak i Lamberto Zanijer - Foto: SRNA
Igor Crnadak i Lamberto ZanijerFoto: SRNA

Crnadak je delegaciju OEBS-a, koju je predvodio Zanijer, informisao o unutrašnjoj situaciji u BiH sa posebnim osvrtom na novu inicijativu EU za BiH i aktivnosti na uspostavljanju jedinstvenog mehanizma koordinacije između različitih nivoa vlasti u BiH.

Ministar inostranih poslova BiH naglasio je da su osnovni spoljnopolitički prioriteti BiH unapređenje dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, te približavanje EU.

Crnadak je pozdravio prioritete predsjedavanja Srbije OEBS-u i izrazio zadovoljstvo onim što je Srbija do sada uradila stavljanjem fokusa aktivnosti na zapadni Balkan i situaciju u Ukrajini.

On je rekao da je dobro što se predsjedavanje Srbije OEBS-u poklapa sa predsjedavanjem BiH Savjetu Evrope /maj - novembar 2015. godine/, čime će dvije zemlje zapadnog Balkana biti na čelu ovih značajnih organizacija.

Crnadak je naglasio da će prioriteti predsjedavanja BiH Savjetom Evrope biti ljudska prava, vladavina zakona i demokratije, borba protiv korupcije, te mladi i bezbjednost.

On je najavio da će 19. maja u Briselu biti održan sastanak na ministarskom nivou na kojem će BiH preuzeti predsjedavanje Savjetu Evrope od Belgije.

Crnadak je izrazio zadovoljstvo zbog najavljene posjete ministra inostranih poslova Srbije Ivice Dačića, koji će u svojstvu predsjedavajućeg OEBS-a, boraviti u BiH 28. i 29. aprila.

Obostrano je kao  vrlo dobra ocijenjena saradnja BiH i OEBS-a o mnogim pitanjima.

Zanijer je zadovoljan što Srbija predsjedava ovoj organizaciji, prije svega zato što se u fokusu predsjedavanja nalazi zapadni Balkan.

On je naglasio da će OEBS  ubuduće poseban akcenat  staviti na obrazovanje mladih.

IVANIĆ-ZANIЈERI: INICIЈATIVA EU DONOSI POZITIVNE POMAKE

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić istakao je, u razgovoru sa generalnim sekretarom OEBS-a Lambertom Zanijerom, da će novi pristup EU donijeti dugoočekivane pozitivne pomake na putu evropskih integracija.

"Međunarodna zajednica imala je značajan uticaj na politička dešavanja u prošlosti u BiH, pri čemu su se posebno isticali uloga i značaj OEBS-a, čiji su aktivni angažman i podrška vidljivi i danas", rekao je Ivanić.

Ivanić je informisao Zanijera o političkoj sitauciji u BiH, sa posebnim osvrtom na okončan proces formiranja vlasti na nivou Republike Srpske i Federacije BiH, te BiH, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Zanijer je pozdravio aktivnu ulogu BiH u OEBS-u i naglasio značaj regionalne saradnje zajedničkim misijama i projektima tokom perioda u kojem Srbija predsjedava OEBS-u, kao i na planirano intenziviranje saradnje kada BiH preuzme predsjedavanje Savjetom Evrope, u maju 2015. godine.

Istakao je da će OEBS, posredstvom nove konsolidovane uloge, nastaviti da pruža podršku BiH u jačanju kapaciteta i primjenjivanju relevantnih standarda u institucijama na svim nivoima u BiH, sa posebnim osvrtom na stvaranje održivog i modernog obrazovnog sektora i uslova za nesmetan i slobodan rad medija.

U ime člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića sastanku je prisustvovao savjetnik Igor Planinić, dok je u ime člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića sastanku prisustvovao šef kabineta.