latinica  ћирилица
15/04/2015 |  14:52 | Autor: Nezavisne

Vesna Pusić u posjeti BiH

Ministarka spoljnjih i evropskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić doputovala je u službenu posjetu Bosni i Hercegovini.
Vesna Pusić u posjeti BiH - Foto: klix.ba
Vesna Pusić u posjeti BiHFoto: klix.ba

Nakon protokolarnog dočeka ispred Ministarstva spoljnjih poslova BiH, Pusićeva će razgovarati s ministrom spoljnjih poslova BiH Igorom Crnatkom.

Pusićeva i Crnadak će razgovarati o evropskom putu BiH, te o dobrosusjedskoj saradnji zemalja regiona.

Hrvatska ministarka će se susretsi i sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem, a predviđen je i susret sa članovima kolegijuma Parlamentarne skupštine BiH.

Јedna od ključnih tema razgovora hrvatske ministarke s bh. zvaničnicima biće evropski put BiH, nakon što je u novembru prošle godine, na sastanku Savjeta za spoljnje poslove EU prihvaćen zaključak kojim je britansko-njemačka inicijativa, pokrenuta na podsticaj Hrvatske, prerasla u evropski projekt, te otvorila veliku šansu za BiH.

Posjeta Pusićeve dio je pripreme za sastanak ministara spoljnjih poslova zemalja članica Evropske unije i predstavnika BiH, koji organizuje Hrvatska, a koji će biti održan u Luksemburgu početkom iduće sedmice.