latinica  ћирилица
15/04/2015 |  15:21 | Autor: SRNA

Tegeltija: I dalje blokirana sredstva iz IPA programa

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija rekao je da su i dalje blokirana sredstva iz IPA programa za finansiranje sudija i tužilaca koji rade na procesuiranju ratnih zločina.
Milan Tegeltija - Foto: SRNA
Milan TegeltijaFoto: SRNA

Tegeltija je danas na sjednici Savjeta naveo da se do danas ništa značajno nije desilo kada je riječ o deblokadi sredstava.

On je podsjetio da je druga tranša sredstava za procesuiranje predmeta ratnih zločina za 2015. godinu obustavljena zbog zastoja u realizaciji budžetske podrške nastalog neusvajanjem Strategije za reformu sektora pravde u BiH za period 2014-2018. godina.

"Ovo je gorući problem, jer je neispunjenjem uslova za uplatu druge tranše ugroženo dalje procesuiranje predmeta ratnih zločina, s obzirom na to da pravosudne institucije nisu u mogućnosti da isplate plate zaposlenima u okviru projekta i obezbijede materijalna sredstva potrebna za efikasno rješavanje ovih predmeta", naveo je Tegeltija.

Ukazujući na nezahvalnu situaciju u kojoj su se našli zaposleni, Tegeltija je rekao da VSTS, iako je potpisnik Strategije, ne može mnogo da učini o ovom pitanju.

"Ponovo ćemo se obratiti Evropskoj komisiji da pronađu druge načine i prisile domaće političare da usvoje Strategiju", naglasio je Tegeltija.

Na današnjoj sjednici Savjeta predstavljen je i prijedlog projekta kojim Velika Britanija nastoji ojačati kapacitete VSTS-a, a posebno njegovog Sekretarijata.

Ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson rekao je da se njegova zemlja svrstava među one koji od 2004. godine pružaju najveću političku i finansijsku podršku Sudu i Tužilaštvu BiH, u koje su do sada uložili oko sedam miliona funti.

"Ove godine nastavljamo naš veliki projekat usmjeren na jačanje upravljanja i organizacije Tužilaštva BiH, da bismo tužiocima omogućili što efikasniji rad na većem broju predmeta", istakao je Ferguson.

On je istakao da efikasan sektor pravde može omogućiti stabilan i bezbjedan ambijent za domaće i strane investicije, te omogućiti održiv ekonomski rast.

"Proces reforme pravosuđa ne teče uvijek bez problema. Strukturalni dijalog o pravosuđu započet je da bi se pomoglo BiH da predvidi kasnije zahtjeve u postupku pridruživanja EU i počne sa usklađivanjem svojih struktura i nadležnosti sa standardima EU", rekao je Ferguson.

Zahvalivši Velikoj Britaniji za dosadašnju podršku, Tegeltija je naglasio da je najnoviji projekat pokazao važnost kapaciteta VSTS-a u jačanju pravosuđa u BiH.

"Od VSTS-a se očekuje da bude vođa u provođenju reformi. U fokusu je borba protiv svih vidova kriminala, za šta moramo ojačati naše kapacitete, a ovaj projekat će u velikoj mjeri tome doprinijeti", rekao je Tegeltija.

Savjet je danas razmatrao i nacrt Godišnjeg izvještaja VSTS-a za 2014. godinu, čiji je rok za dostavljanje parlamentu BiH 1. maj.

Član Savjeta Goran Nezirović smatra da je izvještaj, u kojem su navedeni postignuti rezultati, ipak morao biti više kritički urađen.

On je naglasio da su brojne afere tokom prošle i ove godine znatno smanjile ugled VSTS-a, a u javnosti poljuljale sliku o radu pravosuđa.

"Određeni rezultati jesu postignuti, ali u izvještaju treba da budu navedene i slabosti u radu, te naznačene najznačajnije aktivnosti u ovoj godini", rekao je Nezirović.

On je istakao i da treba ojačati rad disciplinskog tužioca, pozabaviti se kaznenom politikom, te da i dalje treba ukazivati na to da Zakon na suzbijanju korupcije još nije adekvatan i kompatibilan sa drugim zakonima.

Član Savjeta Slavo Lakić ocijenio je da su diskusije o ovom izvještaju načelne prirode, jer niko nije konkretno rekao u kom dijelu treba reagovati.

Na sjednici je dogovoreno da članovi Savjeta posredstvom amandmana do sutra ponude izmjene izvještaja.

Sjednica VSTS-a rad nastavlja i sutra.