latinica  ћирилица
15/04/2015 |  15:49 | Autor: SRNA

"Gugl" odbacio optužbe iz Brisela

Američka kompanija "Gugl" odbacila je danas optužbe iz EU da je zloupotrijebila dominantnu poziciju u oblasti pretraživanja interneta.

Evropska komisija takođe je najavila planove za pokretanje odvojene protivkonkurentske istrage o "Guglovom" operativnom sistemu "android", koji dominira na globalnom tržištu mobilnih telefona.

"`Gugl` je možda u najvećoj upotrebi kao pretraživač i ljudi sada mogu da pronađu pristup i informacije na razne načine i optužbe za nanošenje štete, kako korisnicima tako i konkurentima, pokazale su se pretjeranim", navodi se u saopštenju potpredsjednik odjeljenja "Gugl serč" Amita Šingala.

U saopštenju se ističe da korisnici interneta, da bi došli do željene informacije, sada imaju mnogo više izbora nego prije, zahvaljujući raznim pretraživačima, specijalizovanim uslugama i sve većoj upotrebi društvenih medija.

U saoptšenju se dodaje da, isto tako, korisnici mobilnih telefona mogu da biraju internet stranice i aplikacije.

Potpredsedjednik inženjerskog ogranka "androida" Hirošimi Lokhajmer insistirao je na tome da je istoimeni operativni sistem "bio ključni igrač u podsticaju konkurencije i izbora, smanjenja cijena i povećanja izbora za svakoga na trenutno pretrpanom tržištu sa više od 18.000 uređaja".

"Zahvalni smo na uspjehu `androida` i shvatamo da sa uspjehom dolazi i kontrola, ali nije samo `Gugl` imao koristi od uspjeha ovog operativnog sistema. Model `androida` omogućioje proizvođačima da se takmiče sa svojim jedinstvenim inovacijama. Firme koje se bave razvojem softvera mogu da dopru do velikog broja korisnika i izgrade uspješne poslovnice, a korisnici imaju izbor bez presedana po najnižim mogućim cijenama", zaključuje Lokhajmer.