latinica  ћирилица
15/04/2015 |  15:59 | Autor: SRNA

Mektić-Vud: Pozitivan rad bezbjednosnog sektora

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić i šef Sektora unutrašnjih poslova i javne bezbjednosti u Delegaciji EU u BiH Ričard Vud pozitivno su danas ocijenili dosadašnji rad bezbjednosnog sektora u BiH.
Sarajevo: Mektić i Vud - Foto: SRNA
Sarajevo: Mektić i VudFoto: SRNA

Sagovornici su saglasni da je ovaj sektor u prethodnom periodu bio lider u ispunjavanju evropskih ciljeva, što je prepoznato u posljednjem izvještaju Evropske komisije o napretku BiH.

Tokom razgovora je konstatovano da pred bezbjednosnim sektorom stoje još velike obaveze, imajući u vidu opredijeljenost BiH da tokom mandata sadašnjeg Savjeta ministara podnese kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU.

Mektić je istakao da će kroz rukovođenje Ministarstvom, ali i kroz Savjet ministara BiH, nastojati "otkloniti blokade koje su dovele do značajnog zaostajanja BiH za zemljama regiona u ovom procesu".

S tim u vezi, izrazio je punu opredijeljenost za nastavak saradnje i jačanja odnosa sa zemljama EU, regiona, ali i policijskim i pravosudnim institucijama u BiH, saopšteno je iz Ministarstva.

Tokom sastanka Mektić je izrazio podršku jačanju kapaciteta Tužilaštva BiH, te ukazao na problem nedostatka novca za formiranje zasebnih odjeljenja koja bi se bavila pitanjem korupcije i terorizma.

"Želimo da postignemo konkretne rezultate u borbi protiv korupcije i terorizma, te smatramo da je, pored policijskih agencija, od krucijalne važnosti postojanje adekvatnih kapaciteta i u pravosudnim institucijama", rekao je Mektić.