latinica  ћирилица
15/04/2015 |  15:59 | Autor: SRNA

Vesna Pusić u posjeti BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović istakli su u razgovoru sa ministrom inostranih i evropskih poslova Hrvatske Vesnom Pusić važnost nove inicijative EU i njenog usvajanja, te potvrde opredijeljenosti BiH za integracije u EU.
Vesna Pusić u Sarajevu - Foto: SRNA
Vesna Pusić u SarajevuFoto: SRNA

 Istaknuta je i važnost početka druge faze i kreiranje agende za provođenje inicijalnih reformskih mjera.

Sagovornici su izrazili nadu da će proces evropskih integracija BiH postati pokretačka snaga u provođenju svih neophodnih reformi koje vode ka punopravnom članstvu BiH u EU, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Razgovarano je o procesu integracije BiH u EU, te o usvojenoj zajedničkoj izjavi o opredijeljenosti političkih lidera u BiH za preduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja BiH Uniji, kao i o daljem toku provođenja zajedničke izjave.

Posjeta Pusićeve priprema je za radni doručak ministara inostranih poslova EU i predstavnika BiH koji će biti održan 20. aprila u Luksemburgu, pred sastanak Savjeta za opšte poslove EU na kojem će biti razmatrana Odluka o objavljivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH.

Pusićeva je rekla da vlada veliko interesovanje ministara EU za ovaj sastanak i da je pred BiH prilika da krene aktivnije putem EU, a da će Hrvatska nastaviti da podržava BiH na njenom evropskom putu.

Ivanić i Izetbegović zahvalili su Vladi Hrvatske i Pusićevoj lično za doprinos aktivnostima u vezi sa kreiranjem posebnog pristupa EU prema BiH. U razgovoru o regionalnoj saradnji naglašen je značaj koji BiH pridaje unapređenju odnosa sa susjedima i istaknuto da BiH i Hrvatska njeguju dobre i prijateljske bilateralne odnose, te saradnju na regionalnoj osnovi.

U ime hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića sastanku je prisustvovala savjetnik Tonka Krešić.

Zvizdić-Pusić: SM BiH fokusiran na provođenje reformi

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić informisao je ministra spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesnu Pusić da je SM BiH fokusiran na provođenje socioekonomskih reformi s ciljem poboljšanja poslovne klime u BiH kako bi se olakšalo poslovanje i otvarala nova radna mjesta.

On je rekao da su planirani reformski zahvati kompatibilni sa sistemskim reformama koje se od BiH očekuju u evropskim integracijama, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Zvizdić je naglasio da postoji i potpuna saglasnost svih političkih subjekata u pogledu evroatlantskih integracija BiH.

Zvizdić-Pusić: SM BiH fokusiran na provođenje reformi (Foto: Srna)

On je rekao da je za BiH od izuzetne važnosti prenos iskustava i pravne tekovine da bi se proces pridruživanja učinio što prohodnijim. Zvizdić je zahvalio za podršku Hrvatske evropskom putu BiH.

Pusićeva je rekla da su evroatlantske integracije BiH zajednički interes obje zemlje i da će Hrvatska kontinuirano podržavati BiH u njenim evropskim i NATO aspiracijama i dodala da EU očekuje pozitivne pomake u BiH i da je veoma bitno da BiH pokaže institucionalnu kredibilnost u procesu pridruživanja.

Hrvatska organizuje "Doručak prijatelja BiH"

Ministar inostranih poslova Hrvatske Vesna Pusić informisala je danas u Sarajevu članove kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH o inicijativi Hrvatske da u ponedjeljak, 20. aprila, organizuje "Doručak prijatelja BiH".U saopštenju Parlamentarne skupštine BiH navodi se da će tokom sastanka biti riječi o napretku i daljim koracima koje BiH ima namjeru da preduzme na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Ističući važnu ulogu koju je Hrvatska imala u procesu uobličavanja i usvajanja nove evropske inicijative za BiH, Pusićeva je rekla da predstojeći sastanak predstavlja izuzetnu šansu da BiH bude stavljena u fokus svih članica EU, kome će, osim članova Predsjedništva BiH, prisustvovati 20 šefova diplomatije zemalja EU.

Crnadak-Pusić: Iduće sedmice formalno aktiviranje SSP-a

Pusićeva je najavila da bi na sjednici Savjeta za opšte poslove EU već sljedeće sedmice ili narednog mjeseca za BiH mogao biti formalno aktiviran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji je jedan vrsta generalne probe za pregovore o članstvu u EU.

Ona je nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova BiH Igorom Crnatkom istakla da SSP traje i kad pregovori o članstvu počnu, odnosno svi uslovi koji su u SSP sastavni su dio pregovora.

Crnadak-Pusić: Iduće sedmice formalno aktiviranje SSP-a (Foto: Srna)

Ona smatra da je novim pristupom EU prema BiH otvorena prilika da BiH napreduje ka članstvu u Uniji reformama koje su izvodive.

"Dugo su nekim preduslovi koji su postavljeni pred BiH bili takvi da je bilo teško pretpostaviti da oni mogu biti ispunjeni kao preduslovi. Oni mogu da budu sastavni dio procesa, ali ne preduslovi za početak procesa. Novi pristup omogućio je da proces započne", smatra Pusićeva.

Ona je istakla da je jedna od ključnih karakteristika novog pristupa da neke od tema strukturnog uređenja BiH treba ostaviti za kasnije i započeti sa ekonomskim i socijalnim temama, sa onim temama o kojima se relativno brzo može postići uspjeh i rezultat i kroz to stvoriti preduslove za razgovor kasnije o drugim temama.

Govoreći o trgovinskim odnosima između dvije zemlje, ona je naglasila da postoji Sporazum o tradicionalnoj trgovini koji je sastavni dio SSP-a.