latinica  ћирилица
15/04/2015 |  17:35 | Autor: SRNA

Ambasada SAD poziva poslanike NSRS na uzdržanost

Ambasada SAD u BiH pozvala je poslanike Narodne skupštine Republike Srpske da pokažu privrženost Dejtonskom sporazumu tako što će se uzdržati od usvajanja bilo kakve deklaracije kojom bi bio negiran autoritet Ustavnog suda BiH.
Ambasada SAD u BiH - Foto: ilustracija
Ambasada SAD u BiHFoto: ilustracija

Iz Ambasade SAD u BiH saopšteno je da eksplicitno izricanje namjere da se ne provodi odluka Ustavnog suda u predmetu koji se tiče Zakona o praznicima Republike Srpske, kao što to čine tri člana Deklaracije koja je trenutno na razmatranju, vrlo jasno i očito u suprotnosti sa vladavinom prava.

U Ambasadi SAD smatraju da je bilo koji poziv da se preispitaju ranije donesene odluke Ustavnog suda BiH jednako neprihvatljiv, imajući u vidu da je Ustavni sud BiH izvorni i integralni dio Aneksa 4 Dejtonskog sporazuma - Ustava BiH.

Iz američke Ambasade navode da je poštivanje vladavine prava od svih stranaka u BiH ključan dio demokratskog procesa.

"Ostale mjere za rješavanje ekonomskih i političkih izazova sa kojima se zemlja suočava biće još teže bez ovog važnog zakonskog okvira i stabilnosti koju on nudi", navodi se u saopštenju.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske razmotrili su na današnjoj sjednici Prijedlog deklaracije povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović podnio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti članova Zakona o praznicima Republike Srpske kojima se 9. januar utvrđuje kao Dan Republike.