latinica  ћирилица
15/04/2015 |  18:03 | Autor: TANЈUG

Ukrajina: Ekonomija u krizi, potreban Maršalov plan

Da bi se oporavila privreda Ukrajine, koja je sada na samo 65 odsto nivoa iz 1991. godine, potrebna joj je jedna vrsta Maršalovog plana EU.
Privreda - pad - Foto: ilustracija
Privreda - padFoto: ilustracija

Bečki ekonomski institut u analizi "Kako stabilizovati ukrajinsku privredu", predlaže da se Ukrajini otpiše veći dio duga.

"Pod aktuelnim uslovima su izgledi ukrajinske privrede veoma loši", konstatovao je Mihael Landesman, koautor studije.

Privreda Ukrajine će se i ove godine, kako kažu, smanjiti za daljih pet odsto, i istovremeno se može očekivati rast potrošačkih cijena za 41 procenat.

Јavno zaduženje je prošle godine poraslo sa 38,8 na 70,2 odsto bruto domaćeg proizvoda, a ove godine će dalje rasti na 115 odsto, te iduće na 125 procenata, ukazuje institut.

Godišnji gubici Ukrajine, samo na osnovu prekida ekonomskih odnosa sa Rusijom se procenjuju na oko 33 milijardi dolara.

Rusija je i dalje najvažniji trgovinski partner Ukrajine i zbog toga, pored podsticaja integracije sa EU, biće potrebno da se trgovinski odnosi sa Rusijom i Evroazijskom trgovinskom unijom, uz pomoć trilateralnih pregovora, obnove, preporučuje se u analizi.

EU od vlasti u Kijevu mora zatražiti smanjenje vojnih izdataka u korist socijalnih izdataka i javnih investicija, dodaje Institut, ukazujući da bi trebalo da Zapad prati posljedice mjera za stabilizaciju, koje se trenutno sprovode kao dio programa MMF, kako bi se spriječilo da potrebna podrška reformama bude onemogućena.