latinica  ћирилица
15/04/2015 |  19:39 | Autor: B92

Gašić: Sve bih ponovo uradio

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić rekao je u Moskvi da nije u sukobu sa načelnikom Generalštaba Ljubišom Dikovićem.

On je istakao i da je na Tužilaštvu da odluči kada će se pojaviti cijeli izveštaji komisija koje su se bavile uzrocima pada vojnog helikoptera kada je stradalo sedmoro osoba.Gašić je rekao i da ne osjeća odgovornost za pad helikoptera, kao i da bi, da može, sve ponovo uradio.

Ministar odbrane se takođe osvrnuo i na prethodnu srpsku vladu koju je optužio da je htjela ciljano da uništi vazduhoplovstvo, kao i da su savjetnici nadležnih bili “balerine“.

On je u Moskvi razgovarao sa ruskim kolegom Sergejem Šojguom, a uoči Međunarodne konferencije o bezbjednosti koja se održava u četvrtak i petak.

Šojgu je zahvalio Gašiću što je prihvatio poziv rekavši da sa nestripljenjem očekuje sutrašnju prezentaciju o bezjednosti i situaciji na Balkanu koji će Gašić izložiti na konferenciji.

Šojgu je u dijelu sastanka na kome su pristustvovali novinari rekao istakao da vojske Srbije i Rusije i dvije zemlje vezuju tradicionalno dobri i predvidljivi odnosi i učestvovanje u zajedničkim pobjedama.

Nakon sastanka sa Šojguom Gašić je rekao da su razgovarali o vojno-ekonomskoj, vojno-vojnoj i o saradnji u sferi obrazovanja, ali o kupovini helikoptera u Rusiji za potrebe Vojske Srbije.

Gašić je rekao da je od ruskog kolege tražio da pomogne da se proces kupovine ubrza i dodao da Srbija ima novca da kupi jedan helikopter.