latinica  ћирилица
16/04/2015 |  07:54 | Autor: SRNA

NS RS o Zakonu o eksproprijaciji (VIDEO)

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o izmjenama Zakona o eksproprijaciji. Definisan je novi rok za podnošenje zahtjeva ranijeg vlasnika eksproprisane nepokretnosti za poništenje pravosnažnog rješenja, ako nisu završeni znatniji radovi na tom objektu. Umjesto tri, rok je produžen na deset godina.
Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske - Foto: Screenshot
Sjednica Narodne skupštine Republike SrpskeFoto: Screenshot

21.17 Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH i EU u 2014. godini nije stupio na snagu zbog neprovođenja odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci protiv BiH", navodi se u informaciji o obavezama koje za BiH i Republiku Srpsku proističu iz procesa pridruživanja EU.

U informaciji se ističe da su, prema ocjeni EU, kršene odredbe ovog sporazuma kojima je definisana obaveza poštivanja Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Težište Privremenog trgovinskog sporazuma, između ostalog je postepena liberalizacija trgovinskih odnosa između ugovornih strana, sa krajnjim ciljem uspostavljanja zone slobodne trgovine do 1. januara 2013. godine, dodaje se u informaciji.

Sjednica NS RS biće nastavljena sutra razmatranjem izvještaja o radu MUP-a RS za prošlu godinu. Poslanici će razmatrati i informaciju o realizaciji Strategije razvoja obrazovanja RS od 2010. do 2014. godine, te informaciju o ostvarivanju prava izbjeglica, raseljenih lica i povratnika.

Biće razmatrana i informacija o realizaciji osnova Programa socijalnog zbrinjavanja radnika za 2014. godinu.

Nastavak sjednice zakazan je za 10.00 časova.

20.50 NS RS razmotrila je izvještaj o provođenju Akcionog plana za unapređenje položaja žena na selu u RS do 2015. godine, za 2014. godinu, koji je najvećim dijelom ostvaren u pogledu unapređenja ekonomskog položaja žena na selu.

U izvještaju se navodi da je najveći nivo realizacije Akcionog plana u 2014. godini ostvaren kroz povećan obim finansiranja za preduzetničke aktivnosti, plasman sredstava po kreditnim linijama i jačanje kapaciteta žena na selu za preduzetničke aktivnosti.

Akcioni plan do 2015. godine značajno doprinosi povećanju informisanosti žena o mogućnostima korištenja sredstava za poljoprivredu i ruralni razvoj, sticanju znanja potrebnih za pripremu aplikacije i većoj dostupnosti izvora finansiranja za preduzetničke aktivnosti žena na selu u odnosu na raniji period.

U izvještaju se ukazuje na potrebu intenziviranja aktivnosti na promociji Zakona o razvoju malih i srednjih preduzeća Republike Srpske, pripremi i provođenju programa podrške za obuke, poboljšanje pristupa finansiranju i udruživanju preduzetnica.

Evidentan je napredak u povezivanju i umrežavanju udruženja žena na selu i jačanju njihovih kapaciteta, što potvrđuje kontinuitet aktivnosti Mreže za poboljšanje položaja žena na selu i provođenje projekata za unapređenje položaja žena na selu na lokalnom nivou.

Akcioni plan treba koristiti kao mogućnost za regionalnu i prekograničnu saradnju i apliciranje na međunarodne fondove za buduće projekte, zaključuje se u ovom izvještaju.

20.40 NS RS razmotrila je izvještaj o realizaciji programa rješavanja problema raseljenih lica, povratnika i izbjeglica u 2014. godini u kome se navodi da je za te namjene izdvojeno 7.585.414 KM.

Pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica Srpske Drago Vuleta naveo je da su osnovni ciljevi resornog ministarstva bili nastavak obnove i rekonstrukcije stambenih jedinica i infrastukture za potrebe povratnika.

On je naglasio da se radilo i na reintergaciji i integraciji raseljenih lica stimulacijom orživog povratka.

NS RS razmotrila je i informaciju o odlukama o pomilovanju u 2014. u kojoj se navodi da je predsjednik Srpske Dodik pomilovao Adila Dudakovića i Dragana Stanojlovića. Dudaković je bio osuđen zbog oštećenja tuđe stvari, a Stanojlović zbog utaje poreza i doprinosa. /nastaviće se

20.10 NS RS razmotrila je godišnji izvještaj ombudsmana za djecu za 2014., u kojem se konstatuje da je zaustavljen dalji porast broja prijava ugrožavanja prava djece.

Obrazlažući ovaj izvještaj ombudsman za djecu RS Nada Grahovac rekla je da se i pored ove konstatacije i dalje radi o velikom broju prijava, koje se najčešće odnose na centre za socijalni rad i vaspitno obrazovne ustanove.

Ona je rekla da se u prijavama instituciji najčešće ukazuje na ugroženost djece u postupku prekida bračne i vanbračne zajednice, neadekvatnu zaštitu od različitih oblika nasilja, različita pitanja neostvarivanja njihovih prava u obrazovnom sistemu, teške uslove u kojima djeca odrastaju, teške i rijetke bolesti sa kojima se godinama bore.

Grahovčeva je istakla da najčešći propusti u radu nadležnih na koje se prijavama ukazuje, a koji imaju javno ovlaštenje i vode postupke i donose odluke u ostvarivanju prava djece i njihovoj zaštiti odnose se na izostanak adekvatne reakcije nadležnih.

- Na drugom mjestu su prijave kojima se ukazuje na povrede prava djeteta donesenom odlukom, istakla je Grahovac.

Ona očekuje da će do kraja godine biti usvojene izmjene Krivičnog zakona RS u smislu da zakon spriječi svaku mogućnost da počiniocu kojem bude izrečena zatvorska kazna od jedne do dvije godine bude ublažena olakšavajućim okolnostima, te da počinilac može da radi sa djecom po bilo kojem osnovu.

19.30 NS RS razmotrila je izvještaj Pravobranilaštva RS o radu u 2013. godini u kome se navodi da je u radu bilo 72.179 predmeta.

Glavni pravobranilac RS Slobodan Radulj istakao je da je riješeno 20.883 predmeta, a da je neriješeno njih 51.296.

- Predmeti koji se odnose na parnični, vanparnični upravni, izvršni i krivični postupak nalaze se u radu kod nadležnih sudova i državnih organa, tako da njihovo rješavanje zavisi od efikasnosti rada tih institucija, rekao je Radulj, predstavljajući izvještaj.

On je naglasio da su najznačajniji i najbrojniji u radu parnični predmeti.

- U 2013. godini ukupno je u radu bio 15.361 parnični predmet. Riješena su 4.343 predmeta, dok ih je neriješeno 11.018, dodao je Radulj i naveo da je u porastu broj parničnih predmeta.

 18.50 Rad i djelovanje Suda i Tužilaštva BiH generišu međunacionalnu mržnju i netrpeljivost i ne doprinose suživotu i pomirenju u BiH, navodi se u izvještaju odbora Narodne skupštine Srpske za bezbjednost i za boračko-invalidsku zaštitu.

U izvještaju ovih odbora, koji je razmotrila Narodna skupština RS, izraženo je nezadovoljstvo radom Suda i Tužilaštva BiH, kao i radom Agencije za istrage i zaštitu BiH na slučajevima ratnih zločina.

Tužilaštvo BiH do sada, i pored podnesenih izvještaja o počinjenom krivičnom djelu ratnog zločina, nije podiglo optužnice za mnogobrojne zločine počinjene nad srpskim stanovništvom u BiH, navodi se u izvještaju.

Tužilaštvo i Sud BiH imaju diskriminatorski odnos prema pripadnicima srpskog naroda kroz kvalifikacije krivičnih djela s obzirom na to da se samo Srbi optužuju i osuđuju za najteža krivična djela koja podrazumijevaju kolektivnu odgovornost, dok se Bošnjaci optužuju i osuđuju za lakša krivična djela koja podrazumijevaju individualnu odgovornost i izriču im kazne u višestruko kraćem trajanju.

U izvještaju se ističe da Tužilaštvo i Sud nastavljaju sa retroaktivnom primjenom Krivičnog zakona BiH, te da se Narodnoj skupštini predlaže da zahtijeva reviziju svih presuda donesenih retroaktivnom primjenom zakona i da se prilikom obnove postupka licu ukine mjera daljeg izdržavanja kazne.

NS RS zahtijeva od pravosuđa BiH da procesuira ratne zločine koje je nad srpskim stanovništvom počinila regularna vojska Hrvatske, kao i dosljednu primjenu Protokola o saradnji sa Hrvatskom, navodi se u izvještaju skupštinskih odbora za bezbjednost i za boračko-invalidsku zaštitu.

Ministar pravde RS Anton Kasipović smatra da je jasnim pozicioniranjem i princijelnim stavom Srpske u nastavku strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH, te odgovornošću svih u institucijama Republike Srpske i BiH moguće "korak po korak" ispravljati višegodišnje nelogičnosti i nepravdu u ovoj oblasti.

17.05 Popodnevni dio sjednice Narodne skupštine Republike Srpske počeo je razmatranjem Izvještaja Odbora za bezbijednost i Odbora za boračko-invalidsku zaštitu o održanoj zajedničkoj tematskoj sjednici pod nazivom “Rad tužilaštva i Suda BiH i drugih instituija po pitanju procesuranja ratnih zločina”.

14.52 Predsjednik NS RS Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da bi u ovoj godini ova zakonodavna institucija trebalo da razmatra 169 akata.

Predstavljajući Prijedlog programa rada Narodne skupštine Republike Srpske za ovu godinu, Čubrilović je podsjetio da je u prva tri mjeseca usvojeno više akata u zakonodavnom i tematskom dijelu.

- U drugom kvartalu predviđeno je razmatranje 31 zakona i 31 materijal u tematskom dijelu, dok je u trećem kvartalu predviđeno 17 zakona i 18 materijala u tematskom dijelu, rekao je Čubrilović i naveo da je u četvrtom kvartalu ove godine predviđeno razmatranje 30 zakona i 19 akata u tematskom dijelu.

Šef Kluba poslanika DNS-a Spomenka Stevanović istakla je da je u ovoj godini važno donošenje novog zakona o radu.

Poslanik SRS RS Milanko Mihajilica predložio je da u ovoj godini bude donesen zakon o predsjedniku Republike Srpske.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, nakon redovne pauze, biće nastavljena u 17.00 časova.

 Rok zahtjevu za poništenje rješenja o eksproprijaciji 10 godina 

Nacrtom zakona o izmjenama Zakona o eksproprijaciji definisano je da se rok za podnošenje zahtjeva ranijeg vlasnika eksproprisane nepokretnosti za poništenje pravosnažnog rješenja o eksproprijaciji, povećava sa tri na deset godina, ukoliko nisu izvršeni znatniji radovi na tom objektu.

Zakonskim rješenjima, koje je razmotrila Narodna skupština Republike Srpske, precizirano je da se protiv akta o utvrđivanju opšteg interesa može pokrenuti upravni spor.

Nacrtom zakonskih rješenja obezbijeđena je zaštita vlasničkih prava kroz žalbeni postupak. Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u obavezi usklađivanja sa odlukama Ustavnog suda Republike Srpske.

NS RS  razmotrila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o sudovima Srpske, kojim je predviđeno osnivanje okružnog suda i okružnog privrednog suda u Prijedoru.

Ministar pravde RS Anton Kasipović rekao je da se ovim nacrtom zakona vrši usklađivanje sa zakonima o gradu Bijeljina, Prijedor, Doboj, Trebinje i zakonom o osnivanju opštine Stanari. Pojasnio je da se nacrtom zakona utvrđuje mjesna nadležnost osnovnih sudova, s obzirom na to da su ovi gradovi do stupanja na snagu predmetnih zakona imali status opština.

Poslanici će razmatrati i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji.

Na sjednici će biti razmatran Prijedlog programa rada Narodne skupštine RS za ovu godinu i izvještaj Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za prošlu godinu.

VIŠE SREDSTAVA FONDU ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE

 Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji predviđeno je da se, umjesto dosadašnjih pet odsto, Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost uplaćuje 10 odsto od prikupljenih sredstava za podsticanje proizvodnje električne energije.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić istakao je da se zakonskim rješenjima, koje je parlament Srpske danas razmotrio, želi doprinijeti ostvarivanju ciljeva koji se odnose na uštede u potrošnji energije u Srpskoj.

"Troškove rada operatora sistema podsticaja, na bazi opravdanih troškova, utvrđuje Regulatorna komisija u postupku utvrđivanja visine naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i u efikasnoj kogeneraciji", rekao je Đokić, obrazlažući izmjene zakonskih rješenja.

NS RS razmotrila je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici kojim se propisuje mogućnost izricanja kazne zatvora učiniocima koji ponove radnju nasilja u porodici.

Ministar porodice, omladine i sporta RS Јasmina Davidović naglasila je da zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka za radnje nasilja u porodici mogu da podnesu policija, oštećeni i drugi ovlašteni organi u skladu sa zakonom kojim se propisuju prekršaji.

Ona je, obrazlažući izmjene zakonskih rješenja, navela da su prekršajne sankcije za zaštitu od nasilja u porodici kazne, mjere upozorenja, zaštitne i vaspitne mjere.