latinica  ћирилица
16/04/2015 |  08:15 | Autor: SRNA

Izricanje drugostepene presude u slučaju "Zijad Turković"

Pred Sudom BiH za danas je zakazano izricanje drugostepene presude u predmetu "Zijad Turković i drugi" koja ovu organizovanu kriminalnu grupu tereti za krivična djela radi sticanja protivpravne i imovinske koristi.

Članovi ove grupe terete se za krivična djela neovlašteni promet droga, razbojništvo, iznude, pranje novca, ubistva, pokušaj ubistva, izazivanje opšte opasnosti, te neovlašten promet oružja i vojne opreme, kao i za pljačku 2,4 miliona KM u Kargo centru Međunarodnog aerodroma u Sarajevu.

Vijeće za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Apelacionog odjeljenja Suda BiH otpremilo je 1. avgusta 2014. godine drugostepenu presudu od 25. aprila u predmetu Zijad Turković i drugi kojom je odbijena kao neosnovana žalba Tužilaštva BiH i potvrđena prvostepena presuda za Nijaza Zubana i Hilmiju Mašovića i u oslobađajućem dijelu u odnosu na optužene Zijada Turkovića, Muamera Zahitovića i Sašu Stjepanovića.

Istom presudom uvažene su žalbe branilaca optuženih Turkovića, Stjepanovića, Milenka Lakića i Fadila Aljovića, a za Zahitovića u osuđujućem dijelu je ukinuta prvostepena presuda Suda od 28. novembra 2013. godine i određeno održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog ođeljenja.

Prvostepenom presudom od 28. novembra 2013. godine Turković je proglašen krivim za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima: neovlašten promet droga, razbojništvo, pokušaj ubistva, izazivanje opšte opasnosti, neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe, pripremanje krivičnog djela ubistva, iznuda i pranje novca i s tim u vezi osuđen na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 40 godina.

Stjepanović je proglašen krivim za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima neovlašteni promet droga i razbojništvo i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina.

Muamer Zahitović proglašen je krivim za krivično djelo iznude i pranje novca, a osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine, dok je Lakić proglašen krivim za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima pripremanje ubistva, a osuđen je na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 40 godina.

Fadil Aljović proglašen je krivim za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom ubistvo i osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Optuženi Nijaz Zuban i Hilmija Mašović oslobođeni su optužbi.