latinica  ћирилица
16/04/2015 |  08:23 | Autor: TANЈUG

EP pozvao Tursku da prizna genocid nad Јermenima

Evropski parlament pozvao je Tursku da iskoristi stogodišnjicu od masakra nad Јermenima koje je počinila tokom Otomanskog carstva u Prvom svjetskom ratu i "prizna genocid" čime bi pomogla u pomirenju dva naroda.
Evropski parlament - Foto: arhiv
Evropski parlamentFoto: arhiv

Parlamentarci su velikom većinom glasali uza rezoluciju kojom se podstiče Turska da iskoristi stogodišnjicu i prizna genocid nad Јermenima i da na taj način utre put istinskom pomirenju između turskog i jermenskog naroda.

Ankara se, takođe, poziva da otvori arhive i prihvati svoju prošlost, a Јermenija i Turska da iskoriste postojeće primjere uspješnog pomirenja između evropskih naroda.

EP je 1987. godine ubistvo Јermena tokom Prvog svjetskog rata proglasio genocidom - termin koji je upotrebio papa Franjo u nedjelju revoltirajući Ankaru koja odbija da prihvati "ekstremni termin", mada su evropski parlamentarci pozdravili potez poglavara Rimokatolicke crkve, prenijela je agencija AFP.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je u srijedu da će Turska zanemariti glasanje EP o masovnom ubistvu Јermena.

"Kakvu god odluku Evropski parlament zauzme o tvrdnjama o genocidu Јermena, to će ući na jedno uvo i izaći na drugo", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare na aerodromu u Ankari prije odlaska u zvaničnu posjetu u Kazahstan. Erdogan je kazao da ne postoji mogućnost da ostane "mrlja, sjenka nazvana 'genocid' na Turskoj", prenijela je agencija Rojters.

Oko 100.000 Јermena i dalje živi u Turskoj uključujući one koji su turski građani i one koji nisu i sa njima nikada nije loše postupano, istakao je Erdogan.

Јermenska dijaspora tvrdi da je 1,5 miliona pripadnika tog naroda ubijeno između 1915. i 1917. godine, tokom raspada Otomanskog carstva i da su dugo radili na tome da međunarodna zajednica masakr nazove genocidom.

Turska odbacuje takve optužbe i tvrdi da su Јermeni izginuli u građanskom ratu kada su se pobunili protiv Otomanskog carstva i stali na stranu ruskih trupa kada je poginulo između 300.000 i 500.000 pripadnika tog naroda i isto toliko Turaka.