latinica  ћирилица
16/04/2015 |  08:36 | Autor: TANЈUG

Izaslanik UN za Јemen podnio ostavku

Mirovni izaslanik Ujedinjenih nacija za Јemen DŽamal Benomar podnio je ostavku na tu funkciju pošto je izgubio podršku zemalja iz Persijskog zaliva, saopštile su danas UN.
UN - Foto: REUTERS
UNFoto: REUTERS

Taj marokanski diplomata je bio specijalni izaslanik generalnog sekretara UN Ban Ki Muna za Јemen od 2012. godine, prenela je agencija AFP.

Benomar je "izrazio interesovanje za premještaj na drugu poziciju, a njegov zamjenik će biti postavljen uskoro", navodi se u saopštenju UN-a.

Odlazak Benomara sa funkcije mirovnog izaslanika za Јemen je uslijedio pošto je Savjet bezbjednosti UN-a usvojio rezoluciju u kojoj poziva na hitno ponovno pokretanje mirovnih pregovora i na kraj nasilja u Јemenu.

U toj siromašnoj arapskoj zemlji su sukobi između šiitskih pobunjenika Huta i snaga lojalnih odbjeglom predsjedniku Abedrabu Mansuru Hadiju eskalirali nakon što je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom 26. marta pokrenula vazdušne udare kako bi zaustavila napredovanje pobunjenika.

Zemlje Persijskog zaliva optužuju Benomara da je nasjeo na priče pobunjenih Huta, koji su istovremeno učestvovali u mirovnim pregovorima i pokrenuli ofanzivu u cilju zauzimanja više teritorije.