latinica  ћирилица
16/04/2015 |  08:44 | Autor: TANЈUG

Izrael obilježava Dan holokausta

U Izraelu je sinoć počela zvanična ceremonija obilježavanja Dana sjećanja na holokaust u Memorijalnom centru Јad Vašem u Јerusalimu, nepunih 70 godina nakon okončanja Drugog svjetskog rata.
Izrael obilježava Dan holokausta - Foto: RTRS
Izrael obilježava Dan holokaustaFoto: RTRS

Obraćajući se okupljenima, izraelski premijer Benjamin Netanijahu osvrnuo se na okvirni sporazum postignut nedavno između Irana i svjetskih sila o nuklearnoj aktivnosti te zemlje.

"Taj loš sporazum s Iranom pokazuje da lekcija iz istorije nije internacionalizovana pred iranskom agresivnim aktivnošću," rekao je Netanijahu, dodavši: "Zapad odustaje, umesto da zahtijeva značajno rasturanje iranske nuklearne sposobnosti i uslov za dizanje sankcija. Sile se povlače, one ostavljaju Iran s nuklearnom sposobnošću i čak dozvoljavaju da ih širi u budućnosti bez obzira na njegove aktivnosti na Bliskom istoku."

"Suočeni s zamorom i slabošću mi ćemo stajati silovito koliko god možemo. Pored onih koji odbijaju da razumiju naš stav, ima mnogih koji se s nama identifikuju. Ali čak i da smo primorani da stojimo sami, nećemo se plašiti - u svakom scenariju, u svakoj situaciji, mi ćemo sačuvati naše pravo, sačuvaćemo našu sposobnost i odlučnost da se branimo", poručio je Netanijahu, podsjetivši:

"Prije 70 godina bili smo nacija bespomoćnih izbjeglica - danas mi možemo da se branimo. Odlučni smo da osigurano našu egzistenciju i budućnost. Naša je dužnost da se borimo protiv onih koji žele da nas unište. Nećemo dozvoliti da država Izrael postane prolazna epizoda u istoriji našeg naroda."

Sinoćnjom ceremonijom počele su komemoracije koje će trajati 24 sata. Nacisti i njihovi saradnici ubili su šest miliona Јevreja u holokaustu, što je trećina broja Јevreja u svijetu, navodi AP.

Dan holokausta je jedan od najtužnijih dana u izraelskom kalendaru. Restorani kafei i mjesta za zabavu su zatvoreni, a radio i TV programi su posvećeni skoro u potpunosti dokumentarnim emisijama o holokaustu i intervjuuima sa preživjelima.

Danas će se sirene oglasiti širom zemlje da označe dvominutno ćutanje. Pješaci će zastati u hodu, vozači će izaći iz svojih automobila i stati na putevima pognutih glava.

"Nećemo popustiti pred prijetnjama, nećemo popustiti pred sramotnim deklaracijama za uništenje jevrejskog naroda i takođe - mi se ne plašimo," rekao je Rivlin, dodavši poruku preživelima:

"Na našem užasnom putovanju bili ste vatreni stub koji nas je vodio napred. Vi koji ste našli snagu da se izdignete nad pepelom i pećima, naučili ste nas da izabaremo život".

U Izraelu danas živi 189.000 preživjelih u holokaustu, od kojih oko 45.000 živi u siromaštvu.