latinica  ћирилица
16/04/2015 |  08:56 | Autor: Politika

Zemanove muke zbog posjete Moskvi za Dan pobjede

Češki senat usvojio je inicijativu za raspravu o povjerenju šefu države Milošu Zemanu, koji je zbog želje da prisustvuje vojnoj paradi na Crvenom trgu optužen za prorusku spoljnu politiku.

Centralna proslava 9. maja, sedam decenija od pobjede nad fašizmom, i ove godine će biti održana u Moskvi. Velika vojna parada, na kojoj će Rusija premijerno predstaviti isključivo svoje najnovije naoružanje, biće prilika da se na jednom mjestu ponovo okupe saveznici iz Drugog svjetskog rata. Međutim, ukrajinska kriza poremetila je međunarodne odnose do te mere da se nekadašnja anithitlerovska koalicija ponovo raspala, kao u doba hladnog rata.

Proslava 9.maja u Moskvi

Tako Vladimir Putin i Barak Obama neće stajati jedan pored drugog na Crvenom trgu, kao što su to idilično učinili Bil Klinton i Boris Јeljcin 1995. na proslavi pola vijeka od pobjede nad nacizmom. Deset godina kasnije, ni DŽordž Buš nije odbio Putinov poziv za Crveni trg, ali Obama nije želio da se pridruži Dmitriju Medvedevu 2010, zbog tada još svježe krize u Gruziji, isto kao što ni sada neće doći zbog Ukrajine.

Ali, umjesto njega, ovoga maja tu će biti glavni gost – kineski predsjednik Si Đinping, a uz njega i srpski šef države, Tomislav Nikolić, čiji se dolazak na velika zvona najavljuje u svim ruskim medijima. Posebna senzacija je planirani marš 75 srpskih gardista glavnim trgom Rusije, što su češke „Literarne novine” okarakterisale rečima – „Pometnja, stiže srpska armija”. Tako će predsjednik Srbije biti među 25 svjetskih lidera koji su potvrdili svoje prisustvo na vojnoj paradi, ukoliko se raspored zvanica u međuvremenu dodatno ne proširi ili ne suzi.

Zvanična Bijela kuća još je u februaru saopštila da Obama neće prihvatiti poziv za paradu, a poslije Vašingtona uslijedile su slične poruke i iz Londona, Berlina, Tokija, Varšave i drugih zemalja. Međutim, njemačka kancelarka Angela Merkel, ipak će posjetiti Moskvu dan kasnije, 10. maja, kada će položiti vijenac na spomenik neznanom junaku pod zidinama Kremlja.

Tomislav Nikolić

Američki predsjednik i većina zapadnih lidera ne samo što neće prisustvovati moskovskoj paradi već to zabranjuju i drugima. Poslije „suptilne” poruke izaslanika Evropskog parlamenta za Srbiju Eduarda Kukana da bi Tomislavu Nikoliću bolje bilo da – po modelu Angele Merkel – zaobiđe Crveni trg i svoj buket položi kraj nekog spomenika u Moskvi, a paradu da gleda na televiziji, iz Beograda je stigao odrečan odgovor. Pa i više od toga: Nikolić je odmah potom odlučio da na put ne ide sam, već da sa sobom povede i gardiste.

Sličnu reakciju imao je i „odmetnuti” grčki premijer Aleksis Cipras, koji ne samo što će otići 9. maja u Moskvu nego će u junu još jednom posjetiti Rusiju, ovog puta ekonomski forum u Sankt Peterburgu. I sve to – tek što se vratio iz zvanične posjete Kremlju. Tako će se Cipras pridružiti grupi u kojoj će biti i lideri Indije, Kine, Belorusije, Kazahstana, Tadžikistana i Mongolije, ali i sjevernokorejski vođa Kim DŽong Un.

Aleksis Cipras

Izlaz iz nezgodne hladnoratovske situacije crnogorski predsjednik Filip Vujanović pronašao je tako što – neće raditi ništa. Rekao je da u tako važnom trenutku mora biti uz svoj narod i biti na čelu veličanstvene „parade Đetića”, pa ne može da putuje u Rusiju. Za razliku od Nikolića – predsjednika države koja baštini vjerovatno najznačajnije antifašističko nasljeđe od svih zemalja izvan Savjeta bezbjednosti – koji će biti na Crvenom trgu, dok će se u njegovoj zemlji Dan pobjede vjerovatno obilježiti tek pokojim svečanim plotunom na Kalemegdanu i vijencem na Avali. Moguće je da Beograd takođe priprema veliku proslavu, ali u Vladi Srbije o tome za sada ćute kao zaliveni.

Tako su Crnogorci morali brže-bolje da organizuju paradu pod Lovćenom kako bi Vujanović mogao da se opravda zbog nedolaska u Moskvu. Ista sudbina za malo da snađe i češkog predsjednika Miloša Zemana, kome sada prijeti impičment u češkom parlamentu, gdje je već predata zvanična inicijativa za njegovu smjenu, sa 10.000 potpisa građana. Češki senat je zvanično prihvatio inicijativu za raspravu o povjerenju šefu države, koji je optužen „prorusku spoljnu politiku i izdaju interesa domovine”, a naročito za „promoskovske izjave koje redovno prihvata ruska propaganda”.

Miloš Zeman

Nije pomoglo Zemanu, kome je čak bilo prijećeno da češka vlada neće platiti njegov put u Rusiju, ni to što je njegov portparol izjavio da je predsjednik donio „suverenu i nezavisnu” odluku da posjeti Moskvu 9. maja, ali da izbegne vojnu paradu. To je prilično značajna promena stava Zemana, koji se najpre posvađao sa Amerikancima i njihovim ambasadorom, odbivši da ga primi da čak i prodiskutuju o ruskoj vojnoj paradi.

Na kraju je Zeman, koji će u Moskvi boraviti čitava tri dana, od 8. do 10. maja, ipak pristao da tri dana „suvereno” kruži oko Crvenog trga, a da njegova noga tamo ne kroči. Kako je navedeno, za vrijeme parade češki predsjednik razgovaraće sa slovačkim premijerom Robertom Ficom, ali za sada nije još zvanično potvrđen ni dolazak gosta iz Bratislave. Ima ironije u tome što će Zeman, koji je bio najglasniji u otporu Vašingtonu, na kraju ipak pratiti paradu na video-bimu. U poređenju sa Pragom, zvanični Beograd djeluje kao bastion slobode i nezavisnosti, a da pri tom Nikoliću niko ne prijeti smjenjivanjem zbog paradiranja sa Putinom – i to već drugi put za pola godine.