latinica  ћирилица
16/04/2015 |  09:51 | Autor: TANЈUG

Kolumbijska vojska obnavlja vazdušne napade

Kolumbijski predsednik Huan Manuel Santos naredio je obnavljanje vazdušnih udara na pobunjeničke logore poslije napada ljevičarskih gerilaca u kome je ubijeno 11, a ranjeno 19 vojnika i koji je ugrozio napredak postignut u dvogodišnjim mirovnim pregovorima.
Kolumbijska policija - Foto: AFP
Kolumbijska policijaFoto: AFP

Predsjednik, međutim, nije dao nikakve naznake da vlada misli da se povuče iz pregovora, ističući da je neophodno okončati pola vijeka sukoba u Kolumbiji, prenio je AP.

Do napada je došlo u utorak oko ponoći u nestabilnom jugozapadnom okrugu Kauka kada su vod vojske na spavanju u sportskom paviljonu iznenada napali gerilci eksplozivom i granatama. U napadu gerilaca Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARK) stradali su desetar i 10 vojnika, saopštila je armija.

Santos je osudio napad za koji je rekao da je izvršen s predumišljajem. On je rekao da je ukinuo jednomjesečnu suspenziju vazdušnih udara na kampove gerilaca FARK-a.

FARK je saopštio da je ovaj napad rezultat "stalne ofanzive vladinih snaga protiv naših jedinica". Kolumbijski marksistički pokret FARK u decembru je proglasio unilateralni prekid vatre i saopštio da će upotrijebiti oružje samo ako ih kolumbijska vojska bude napala.

FARK vodi mirovne pregovore sa kolumbijskom vladom u cilju okončanja sukoba koji traju već pet decenija.