latinica  ћирилица
16/04/2015 |  10:55 | Autor: SRNA

Bakijast: SAD će udariti prve, a Rusi će završiti "posao"

Francuski politički analitičar i urednik informativne stanice "Evropa-solidar" Žan-Pol Bakijast smatra da SAD protiv Rusije mogu pokrenuti samo nuklearni rat, koji će uništiti i samu Ameriku.
Nuklearna katastrofa - Foto: ilustracija
Nuklearna katastrofaFoto: ilustracija

On ocjenjuje da je Kremlj davno shvatio da Vašington nije u stanju da vodi borbu sa Rusijom običnim metodama, pa namjerava da je uništi pomoću nuklearnog oružja.

Bakijast ističe da, u slučaju eskalacije sukoba između dvije zemlje, Bijela kuća namjerava da nanese prvi preventivni nuklearni udar.

Novinar opisuje sljedeću apokaliptičnu sliku:

Najnoviji sistemi protivvazdušne odbrane "S-500", koji se danas detaljno razvijaju u Rusiji, teško da mogu zaštititi ogromnu zemlju od nuklearnog napada američkih raketa, lansiranih sa podmornica Ratne mornarice SAD.

Nakon aktivacije američkog nuklearnog oružja, uslijediće udarac sa ruskih nuklearnih podmornica. Neke od njih se nalaze na borbenom dežurstvu u neposrednoj blizini obala SAD.

Međutim, dok Amerikanci mogu da pogode samo dijelove teritorije Rusije, nakon ruskog odgovora od Amerike neće ostati ni traga.

Kako zaključuje Bakijast, konflikt će obje nacije dovesti pred uništenje i označiće kraj civilizacije kakvu poznajemo.

Nakon početka krize u Ukrajini, sve učestalijih letova ruskih borbenih aviona na Zapadu i povećanog prisustva NATO-a pred ruskim granicama, pojačane su spekulacije medija i analitičara o mogućem nuklearnom sukobu.