latinica  ћирилица
16/04/2015 |  11:14 | Autor: Agencije

Putin odgovarao na pitanja građana: SAD čeka sudbina SSSR (VIDEO)

Ruski predsjednik Vladimir Putin odgovarao je na pitanja građana, kojih je ove godine stiglo oko dva miliona.
Putin odgovara na pitanja građana - Foto: RT
Putin odgovara na pitanja građanaFoto: RT

SAD nisu potrebni saveznici, nego vazali, a Rusija ne vidi sebe u toj ulozi, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u direktnom televizijskom programu odgovarajući na pitanje građana.

- SAD nisu potrebni saveznici, nego vazali. Rusija ne vidi sebe u takvom sistemu odnosa, rekao je Putin i dodao da je ruskovodstvo SSSR-a poslije Drugog svjetskog rata pomoću sile nametalo svoj model zemljama istočne Evrope.

- To treba priznati, rekao je Putin ističući da to sada čine SAD, zbog čega ih čeka ista sudbina kao i SSSR.

Ruski predsjednik rekao je  da su zapadne zemlje hvalile bivšeg predsjednika Rusije Borisa Јeljcina sve dok nije iznio svoj stav prema bivšoj Јugoslaviji.

- Rusija se tokom 1990-ih potpuno otvorila očekujući i od drugih da će se prema njoj tako odnositi. Zapad je najprije aplaudirao Јeljcinu, a kada je iznio stav Rusije o Јugoslaviji, pustili su pse na njega. Čim smo progovorili o sebi i svojim interesima, odmah su nas dočekale žestoke reakcije. Ali nećemo da se durimo i ljutimo zbog toga, naveo je Putin.

On je istakao da je Moskva spremna na saradnju, jer Rusija želi da sarađuje, a ne da bude izolovana i eliminisana, bez obzira na to što je stav nekih zapadnih država drugačiji.

Putin je prethodno rekao da je Kijev sam "odsjekao" područje Donbasa, na istoku zemlje, time što je isključio njegove građane iz nacionalnog finansijskog sistema. Odgovarajući na pitanja građana u televizijskoj emisiji, Putin je demantovao izvještaje da mu je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao da Rusija treba da uzme Donbas.

- Postoje ljudi koji se bore silom za svoja prava, ali ima i onih koji nemaju ništa s time, koji su zaradili svoje penzije. Zašto im ih onda ne isplaćujete?, upitao je ruski predsjednik.

Putin je dodao da se zato može reći da su ukrajinske vlasti "odsjekle Donbas svojim rukama".

On je ponovio da ruske vojne snage nisu prisutne u Ukrajini i demantovao optužbe iz Ukrajine i zapadnih zemalja da Moskva pruža podršku i šalje trupe kao pomoć proruskim snagama na istoku Ukrajine.

Ruski predsjednik izjavio je da sankcije protiv njegove zemlje neće skoro biti ukinute zato što geopolitički partneri Rusije "žele da ometu naš razvoj".

Na pitanje da li bi sankcije mogle da ostanu na snazi više decenija, Putin je rekao da "Rusija nije Iran".

Putin je rekao i da je spremnost Irana i fleksibilnost u traganju za rješenjem u sporu sa Zapadom u vezi sa nuklearnim programom te zemlje podstakla njegovu odluku da obnovi ugovor o isporuci raketnog sistema S-300 Teheranu. Putin je dodao da će Rusija nastaviti da "radi kao jedno" sa svojim partnerima u UN u vezi sa Iranom i da će isporuka sistema S-300 predstavljati sredstvo zastrašivanja na Bliskom istoku.

On je dodao da, pod trenutnim okolnostima, kada se Iran vraća na pozitivan put u vezi sa svojim nuklearnim programom, nema razloga da i dalje jednostrano na snazi bude zabrana isporuke sistema S-300.

Putin je istakao da će sankcije primorati Rusiju da modernizuje svoju industriju i poljoprivredni sektor, tako da nema potrebe da se čeka da one budu ukinute.

Komentarišući trenutnu geopolitičku i ekonomsku situaciju u kojoj se nalazi Rusija, njen predsjednik je poručio: - Moramo da iskoristimo tu situaciju u našu korist. Mi to možemo.

Predsjednik Rusije rekao je i da bi ruska privreda mogla da zabilježi rast za manje od dvije godine. Nakon što su ga podsjetili da je ranije rekao da bi privreda mogla da bilježi rast u naredne dvije godine odgovorio je da i moglo da bude i brže od toga.

- Mi sada vidimo jačanje rublje i rast na svim tržištima. Mislim da će se to dogoditi prije i brže, rekao je Putin.

On je dodao da se radi o vremenskom periodu od dvije godine.

Putin je rekao da Rusija treba da se fokusira na pronalaženje novih "horizonata za razvoj", a ne na sankcije.

Ruski predsjednik dodao je da se Rusija ne plaši nikavih prijetnji u vrijeme dok traje konsolidacija njenog društva.

Putin 13. put učestvuje u emisiji "Direktna linija", gdje uživo odgovara na pitanja građana Rusije o raznim temama, a program zajednički organizuju dva državna televizijska kanala - "Kanala 1" i "VGTRK".

Prošlogodišnja emisija trajala je nešto manje od četiri sata, a najduži maraton Putinovih pitanja i odgovora trajao je četiri sata i 47 minuta.