latinica  ћирилица
16/04/2015 |  11:41 | Autor: TANЈUG

Gerasimov: NATO uvježbava rat sa uslovnim protivnikom

Sjevernoatlantski savez (NATO) na manevrima sada ne uvježbava borbu protiv terorista, već rat sa uslovnim protivnikom, u kom je lako prepoznati Rusiju, izjavio je danas načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov.

"Ukoliko su prethodnih godina tokom manevara uvježbavana uglavnom pitanja rješavanja kriza i borba protiv terorizma, danas se prioritet daje rješavanju zadataka tokom vojnih aktivnosti sa uslovnim protivnikom, u kom se lako prepoznaje Ruska Federacija", rekao je on a prenosi RIA Novosti.

Rusko ministarstvo odbrane je zabilježilo intenziviranje vojnih aktivnosti NATO u blizini ruskih granica, rekao je Gerasimov a prenela ruska novinska agencija Tas s.

"U 2014. godini u poređenju sa 2013. broj ulazaka brodova u Crno more država NATO koje ne pripadaju regiji Crnog mora povećan je četiri puta, broj letova izviđačkih aviona u blizini ruskih granica povećan je dva puta a broj letova aviona ranog radarskog upozorenja - devet puta", rekao je on. "Od početka 2014. godine broj operacija NATO drastično je povećan", rekao je Gerasimov.

Prema Gerasimovu broj NATO vježbi povećan je prošle godine praktično za 1,8 puta, u poređenju sa 2013. godinom. Sprovođenje planova NATO i SAD o raketnoj odbrani predstavlja realnu prijetnju za ruske nuklearne snage, rekao je Gerasimov, na Konferenciji o međunarodnoj bezbjednosti u Moskvi.

Rusija je primijetila nagli porast broja letova aviona NATO-a blizu ruskih granica, izjavio je juče stalni ruski predstavnik pri NATO Aleksandar Gruško.