latinica  ћирилица
16/04/2015 |  11:52 | Autor: SRNA

Cvijanović: Srpska će nastaviti aktivno podržavati borbu protiv terorizma (VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas, tokom razgovora sa grupom američkih kongresmena u Vašingtonu, da će institucije Srpske nastaviti da pružaju aktivnu podršku u borbi protiv terorizma i rješavanju bezbjednosnih pitanja sa kojima se susreće BiH, ali i druge države.

Na sastanku premijera Srpske sa grupom američkih kongresmena u Vašingtonu bilo je riječi o bezbjednosnim temama sa posebnim osvrtom na terorizam kao bezbjednosnu prijetnju na globalnom nivou.

Sagovornici su se usaglasili da se Srpska i BiH suočavaju sa ozbiljnim bezbjednosnim izazovima, izrazivši zabrinutost zbog velikog broja dobrovoljaca sa Balkana, kao i iz BiH, koji odlaze na ratišta u Siriju, Irak i druge zemlje, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Cvijanovićeva je bila gost dvadeset kongresmena u Kongresnoj zgradi u Vašingtonu, a tokom sastanka razmijenjena su mišljenja i o aktuelnoj situaciji u Republici Srpskoj, BiH i na Balkanu, sa osvrtom na ključna ekonomska, politička i bezbjednosna pitanja.

Predsjednik Vlade Srpske razgovarala je sa američkim kongresmenima i o specifičnostima političke i društvene strukture BiH, ističući da je Dejtonski sporazum i ustavno uređenje definisano ovim sporazumom garant opstanka BiH i njenog uspješnog kretanja na putu evropskih integracija.

Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović sa američkim kongresmenom iz Alabame Robertom Aderholtom (Foto: Srna)

Cvijanovićeva je tom prilikom naglasila da Republika Srpska svoje političke i reformske procese formuliše i vodi u okviru propisanih ustavnih nadležnosti, težeći prije svega da unaprijedi svoju ekonomsku stabilnost i obezbijedi privredni rast.

Govoreći o procesu evropskih integracija, Cvijanovićeva je istakla da decentralizovana unutrašnja struktura BiH ni na koji način ne predstavlja prepreku za njeno efikasno napredovanje na putu ka EU, te da je, u tom smislu, osnova za nastavak procesa integracija prije svega efikasan mehanizam koordinacije koji će predstavljati rezultat dogovora između svih nivoa vlasti uz puno uvažavanje njihovih ustavnih nadležnosti.

U okviru posjete Vašingtonu, predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i ministar finansija Zoran Tegeltija u odvojenim susretima sastali su se i sa predstavnicima nevladinih organizacija, analitičarima i privrednicima iz SAD.

Ministar Tegeltija u Vašingtonu o investicijama u Republiku Srpsku

Ministar finansija Republike Srpske, Zoran Tegeltija, razgovarao je u Vašingtonu sa predstavnicima Investicionog fonda „Eaton Vance“ o mogućnostima za ulaganja u Srpsku i potencijalima koji mogu privući investitore, među kojima je i pomenuti Fond.

 Ministar Tegeltija upoznao je predstavnike Investioniog fonda sa makroekonomskim pokazateljima Republike Srpske, kao i reformskim procesima koje provodi Vlada Republike Srpske stvarajući povoljniju poslovnu klimu.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija u Vašingtonu sa predstavnicima Investicionog fonda "Eaton Vance" (Foto: Srna)

 Sastanku ministra finansija i saradnika sa predstavnicima „Eaton Vance“ fonda prisustvovao je i šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić.

 Vašington: Premijerka na skupu Stabilnost na Balkanu- prioriteti za RS

Predsjednica Vlade Srpke Željka Cvijanović razgovarala je u Vašingtonu sa predstavnicima akademske zajednice, nevladinih organizacija i vodećih "think – thanks" koji se bave političkim, bezbjednosnim i ekonomskim pitanjima na Balkanu.

Tokom skupa o temi  „Stabilnost na Balkanu - prioriteti za Republiku Srpsku“, premijerka je istakla da terorizam predstavlja jednu od najvećih bezbjednosnih prijetnji na globalnom nivou, te da se, u tom smislu, i Republika Srpska i BiH suočavaju sa ozbiljnim izazovima, saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade Republike Srpske.

Izražavajući zabrinutost zbog činjenice da se u različitim medijskim izvještajima i BiH pominje kao zemlja porijekla ili državljanstva osoba osumnjičenih za vršenje terorističkih djela, predsjednica Vlade je istakla da je na području BiH zabilježeno više slučajeva odlazaka pripadnika radikalnih islamskih grupa na ratišta u Siriji i Iraku, kao i da u nekim dijelovima BiH egzistiraju grupe koje službe bezbjednosti tretiraju kao opasnost za bezbjednost građana BiH.

U tom smislu, naglasila je da rješavanje bezbjednosnih pitanja sa kojima se susreće BiH, ali i druge države, zahtijeva ozbiljan pristup i sveobuhvatan angažman kako domaćih, tako i međunarodnih aktera, te da je borba protiv terorizma za Vladu Republike Srpske i njene nadležne službe jedan od ključnih bezbjednosnih prioriteta.

Govoreći o političkoj i ekonomskoj situaciji u Srpskoj i BiH, predsjednica Vlade je upoznala sagovornike da je Srpska prva u BiH formirala vlast nakon oktobarskih izbora, usvojila Budžet i Ekonomsku politiku za 2015. godinu, te usmjerila svoje napore ka sprovođenju reformskih aktivnosti, kojima će se obezbijediti povoljniji ambijent za unaprijeđenje poslovanja, efikasniji rad javne uprave, uvesti veća fiskalna disciplina, te stvoriti uslovi za otvaranje novih radnih mjesta.

Naglasila je da je Srpska lider u BiH kada je riječ o procesu evropskih integracija, te da približavanje Evropskoj uniji predstavlja jedan od prioriteta i za RS i za BiH u cjelini, ali da se ovaj proces mora realizovati uz puno uvažavanje dejtonskog ustavnog okvira i ustavnih nadležnosti kojima svaki od nivoa vlasti u BiH raspolaže. Takođe, istakla je da je ključni preduslov za dalje napredovanje BiH u procesu evropskih integracija usvajanje novog mehanizma koordinacije, naglasivši da je RS otvorena za konstruktivne razgovore i saradnju sa partnerima u okviru BiH, ali da neće učestvovati u kreiranju rješenja koja nisu u skladu sa Ustavom.

Predsjednica Vlade je istakla da je Dejtonski sporazum donio ne samo mir, nego je njim kreiran i politički sistem u BiH koji, ukoliko se poštuju definisana rješenja, svima omogućava dovoljno prostora za življenje vlastitog političkog, kulturnog i drugih oblika identiteta, ali i uspješno kretanje u procesu evropskih integracija. Prema njenim riječima, osnovni problem je taj što neki u BiH, najčešće pod plaštom evropskog integracionog procesa, uporno pokušavaju izmijeniti dejtonski ustavni aranžman u korist jedne etničke grupacije ili, pak, jednog nivoa vlasti, što je neprihvatljivo.

Premijerka se osvrnula i na selektivno djelovanje pravosudnih institucija na nivou BiH po pitanju rješavanja slučajeva ratnih zločina, apostrofirajući najnoviji slučaj „DŽaferović“, ali i neke druge, te ukazala na nepravdu koja se žrtvama srpske nacionalnosti iz prethodnog rata već godinama čini.

Govoreći o ekonomskim temama, predsjednica Vlade je istakla dobru saradnju sa premijerom Vlade FBiH i najavila mogućnost održavanja zajedničke sjednice dvije entitetske vlade u nastupajućem periodu. Podvukla je značaj obezbjeđenja jednakih ili sličnih rješnja u oba entiteta po različitim pitanjima vezanim za privredni ambijent i privlačenje stranih investicija, kao i spremnost Vlade Republike Srpske da brojna rješenja koja su na snazi ili su u procesu usvajanja u Republici Srpskoj, a koja su dobila pozitivne ocjene od strane relevantnih evropskih i međunarodnih institucija, podijeli sa kolegama u FBiH.

Predstavljajući reforme koje su oblasti privrednog okruženja sprovedene u Republici Srpskoj, kao i privredne potencijale Republike Srpske u različitim oblastima, predsjednica Vlade je pozvala američke kompanije da investiraju u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade Republike Srpske.

U Vašingtonu, premijerka će prisustvovati i proljetnoj skupštini Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.