latinica  ћирилица
16/04/2015 |  13:35 | Autor: TANЈUG

Njemački političari masovno dobijaju prijetnje smrću

Da li njemački političari koji se zalažu za prihvat azilanata ili agituju protiv antislamskog udruženja “Pegida” moraju da računaju na prijetnje i da se zabrinu za sopstveni život, pitanje je koje postavlja njemačka štampa, navodeći da aktuelni slučaj šefa pokrajinske vlade Tiringije Boda Ramelova nije usamljen.

 
Prvi šef jedne pokrajinske vlade iz redova partije Levica, nasljednice bivših istočno-njemačkih komunista, Bodo Ramelov zbog svog angažmana za izbjeglice i toleranciju, dobija prijetnje smrću putem mejlova, pisama i na Fejsbuku, a nedavno je u njegovu kancelariju stigla i jedna pošiljka sa bijelim prahom.

"Neću dozvoliti da to na mene utiče", rekao je Ramelov i naglasio da su sigurnosne mjere pojačane i da je činjenica da se te prijetnje povećavaju uvijek kada se radi o temama vezanim za smještaj izbjeglica.

U međuvremenu se pokazalo da Ramelov nije usamaljen i da sve više političara govori o neprijatnostima, pa je tako i bivši predsjednik Bundestaga, socijaldemokrata Volfgang Tirze dobio prijetnje smrću zbog angažmana za toleranciju i protiv "Pegide".

On je, između ostalog, dobio i pismo u kome jedan čovek izražava "nadu" da će ga građani, poslije jednog atentata poput onog u Parizu, "po kratkom postupku objesiti", dok mu jedan drugi "želi" "sporu i užasnu smrt", prenosi njemačka štampa.

Zamjenik predsjednika Bundestaga Petra Pau iz partije Ljevice, koja se u svom izbornom okrugu u Berlinu zalaže za prihvat izbjeglica, dobijala je proteklih mjeseci više prijetnji smrću.

Prijetnje su najčešće stizale iz "Građanskog pokreta Marcan", čiji članovi su, kako se navodi, aktivni u okviru ekstremno-desne Nacionaldemokratske partije i demonstriraju ponedjeljkom protiv prihvata izbjeglica.

Neonacisti su Petri Pau prijetili na forumu Fejsbuka, a jednom su, prije izvjesnog vremena, desničari iznenada promijenili pravac demonstracija ponedjeljkom i prošli pored njene kuće, ispred koje su se zadržali i minutima skandirali rasističke parole.

"Bilo je sablasno", rekla je Pauova, koja je u to vrijeme bila u kući. Dan poslije demonstracija, ona je dobila prijetnju i preko Tvitera.

"Da li Vam je sada bolje ili bi mi trebalo i sljedeće sedmice još jednom da prođemo pored Vas?", glasilo je pitanje desničara.

Prije izvjesnog vremena gradonačelnik Treglica, do tada potpuno nepoznatog mjesta, Markus Nirt, podnio je ostavku zbog prijetnji desničarskih demonstranata.

Nirt je podnio ostavku na mjesto počasnog gradonačelnika Treglica, mjesta oko 160 kilometara južno od Berlina, jer su lokalne vlasti odbile da zabrane marš desničarske NPD, stranke o čijoj se zabrani godinama "lome koplja" i koja se sada protivi planovima za smještaj azilanata.

NPD je zapretila da će marširati do Nirtove kuće, a protest je otkazan pošto je on podnio ostavku.

Prvi gradonačelnik Magderbirga, socijaldemokrata Luc Trimper, posle više prijetnji smrću ima ličnu zaštitu, a šef vlade Saksonije, pokrajine bujne lepote i burne prošlosti koja muku muči sa desničarima i neonacistima, Stanislav Tilih, ugasio je zbog uvreda svoj profil na Fejsbuku.

Demohrišćanin Tilih je prvi Lužički Srbin koji se u politici vinuo visoko i važi za omiljenog i uspješnog političara.

U poštanskom sandučetu opunomoćenika njemačke vlade za pitanje izbjeglica Ajdan Ezoguz, političarke turskog porijekla iz redova socijaldemokrata, dolaze pisma u kojoj joj "obećavaju" da je "prvo drvo njeno".

Političar partije Zeleni Omid Nouripour, porijeklom Iranac, takođe dobija prijeteće mejlove i pisma i kaže da njemu prijete različiti ljudi ne samo islamofobisti, već i neonacisti, protivnici stranaca u Njemačkoj, islamisti, ali i pristalice tvrde linije u Iranu.

Nouripour vjeruje da te prijetnje neće prestati i da sve to spada u posao političara.