latinica  ћирилица
16/04/2015 |  13:45 | Autor: TANЈUG

Incko: Odluke Ustavnog suda obavezujuće i konačne

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je dejtonska institucija čije su odluke obavezujuće i konačne, poručio je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, reagujući na raspravu u parlametu Republike Srpske koji je razmatrao deklaraciju povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS.
Valentin Incko - Foto: RTRS
Valentin InckoFoto: RTRS

Osnova za predlaganje deklaracije u Skupštini RS bila je zahtjev člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da Ustavni sud BiH ocijeni ustavnost pojedinih članova Zakona o praznicima Srpske, kojima se 9. januar utvrđuje kao Dan RS.

Incko je naglasio da odluka Ustavnog suda još nije poznata i naglasio da je u svakoj državi važno da se poštuju odluke tog suda koji je vrhovni u BiH i čija je funkcija da rješava pitanja između entiteta i države, prenijeli su sarajevski mediji.

U deklaraciji koju je juče usvojio parlament Srpske ističe se da neće biti priznata niti sprovedena eventualna odluka Ustavnog suda kojom se proglašava neustavnim, pa time i ukida 9. januar koji se do sada proslavljao kao Dan RS.

Osim Incka, i Delegacija EU u BiH i američka ambasada u Sarajevu, upozorili su parlament Srpske da ne smije da dovodi u pitanje odluke o ovlašćenjima Ustavnog suda, jer se time dovode u pitanje osnove Dejtonskog sporazuma.