latinica  ћирилица
16/04/2015 |  14:20 | Autor: TANЈUG

"Običan" Rus DŽon i Putin o statistici, ženi... (VIDEO)

Britanski farmer po imenu DŽon je najupečatljiviji sagovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina u prvih sat vremena televizijske emisije "Direktna linija", u kojoj Putin uživo odgovara na pitanja građana Rusije na razne teme, pišu svjetski mediji.
Ruski farmer DŽon Kopiski - Foto: Screenshot
Ruski farmer DŽon KopiskiFoto: Screenshot

Poljoprivrednik koga je voditelj emisije predstavio kao "jednog običnog Rusa, DŽona", požalio se Putinu na stanje ruske poljoprivrede i upitao ga: "Da li vjerujete u statistiku koju vam pokazuju? Ili oni možda lažu jer se boje da kažu istinu?", prenio je britanski list "Gardijan".

Ruski predsjednik je na to odgovorio da vjeruje brojkama i da je statistika "češće pouzdana nego što nije".

DŽon, koji u Rusiji živi još od 1992. godine, a državljanin te zemlje je postao 1997, požalio se Putinu na cijenu po kojoj distributeri otkupljuju mlijeko, a koju određuje država, i rekao da je ta cijena previše niska da bi njegova farma mogla da bude profitabilna.

Putin je izjavio da je ruska vlada svjesna problema na terenu i obećao da će uvesti dodatne subvencije za ruske poljoprivrednike.

Predsednik Rusije je zatim upitao živopisnog seljaka sa bijelom bradom i britanskim akcentom kako je završio u Rusiji i dodao na francuskom: "Tražili ste ženu?"

Svjetski mediji su se poslije toga zainteresovali za DŽona, za kojeg su otkrili da se preziva Kopiski, da je u Britaniji bio biznismen i da je radio u sektoru uglja i čelika.

U Rusiju je došao 1992. kako bi osnovao rusku filijalu svoje firme, ali se ubrzo zaljubio u Ruskinju Ninu Kuzmičevu. Ona nije željela da napusti Rusiju i htjela je da se uda za muškarca pravoslavne vjere, pa je DŽon prešao na pravoslavlje i 1997. dobio rusko državljanstvo.

Kopiski i njegova supruga, koji imaju petoro dece, sada vode najveću farmu mlijeka u Vladimirskoj oblasti na istoku Rusije sa više od 4.000 grla.