latinica  ћирилица
16/04/2015 |  15:17 | Autor: SRNA

Presuda Turkovićevoj grupi - jak udarac organizovanom kriminalu

Agencija za istrage i zaštitu BiH ističe da su presude izrečene pred Sudom BiH Zijadu Turkoviću i Milenku Lakiću, na 40, odnosno 35 godina zatvora, do sada najveće zatvorske kazne za krivična djela organizovanog kriminala, što je poruka građanima da vladavina zakona živi u BiH i da agencije za provođenje zakona efikasno rade.

U Sipi izražavaju zadovoljstvo zbog uspješno realizovane akcije "Kargo", predmet "Zijad Turković i drugi", u kojoj su Sipa i Tužilaštvo BiH uspjeli dokazati postojanje zločinačke organizacije koja je na prostoru BiH izvršila najteža krivična djela.

Tokom rada na ovom predmetu angažovani su svi kapaciteti Sipe, čime je zadat jak udarac organizovanom kriminalu na području BiH i šire, te rasvijetljena monstruozna krivična djela koja su počinili pripadnici ove kriminalne grupe, saopšteno je iz Sipe.

Iz Agencije ističu da je dugogodišnja istraga službenika Sipe i drugih partnerskih agencija u BiH rezultirala izricanjem drugostepene presude Apelacionog odjeljenja Suda BiH u predmetu "Zijad Turković i drugi", kojom je pet optuženih u ovom predmetu osuđeno na kaznu zatvora u trajanju od ukupno 95 godina, dok je, kada je započet glavni pretres 2011. godine, sedam osoba sklopilo sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvom BiH.

Presude izrečene organizatoru Turkoviću i njegovom saradniku Milenku Lakiću do sada su najveće kazne zatvora za krivična djela organizovanog kriminala, što je poruka građanima da vladavina zakona živi u BiH, te da agencije za provođenje zakona efikasno rade svoj posao, navodi se u saopštenju Sipe.

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH osudilo je danas Zijada Turkovića na 40 godina zatvora, a Milenka Lakića na 35 godina za krivična djela radi sticanja protivpravne i imovinske koristi.

Članovi Turkovićeve grupe današnjom konačnom presudom osuđeni su za krivična djela neovlašćeni promet droga, razbojništvo, iznude, pranje novca, ubistva, pokušaj ubistva, izazivanje opšte opasnosti, te neovlašćeni promet oružja i vojne opreme, kao i za pljačku 2,4 miliona KM u Kargo centru Međunarodnog aerodroma u Sarajevu.