latinica  ћирилица
16/04/2015 |  17:06 | Autor: SRNA

Ban Ki Mun: BiH da prepozna pravo na odštetu žrtvama

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun apelovao je da vlasti u BiH usklade zakonodavstvo i politike djelovanja, da bi se pravo na odštetu žrtvama seksualnog nasilja u sukobu dosljedno prepoznalo, kao i da se izdvoje finansijska sredstva za ovu svrhu.

On je pozvao na zaštitu i podršku žrtvama koje učestvuju u sudskim postupcima posredstvom mehanizama besplatne pravne pomoći, psihosocijalnih i zdravstvenih usluga, te programa ekonomskog osnaživanja.

U godišnjem izvještaju generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o seksualnom nasilju u sukobu, koji je predstavljen juče Savjetu bezbjednosti, navodi se da seksualno nasilje u sukobu ostaje osjetljivo političko pitanje u BiH, i da je mali napredak postignut na uspostavljanju sveobuhvatnog sistema podrške žrtvama.

U izvještaju se navodi da su vlasti nedavno izrazile namjeru da se pozabave pitanjem seksualnog nasilja u sukobu, ali su se primarno fokusirale na procesuiranje slučajeva, a ne na širi raspon potreba.

"Nedostatak podrške odnosi se i na djecu koja su rođena nakon silovanja u ratu, a koja se suočavaju sa posebnim rizikom stigmatizacije, odbacivanja i lošeg društveno-ekonomskog statusa. Stigmatizacija i ekonomska marginalizacija žrtava silovanja ostaje problem", navodi se u izvještaju, saopšteno je iz UNDP-a.

Dok se ova vrsta nasilja dešava u mnogim sredinama, izvještaj UN fokusira se na 19 zemalja za koje su dostupne pouzdane informacije. Obuhvata 13 konfliktnih i pet postkonfliktnih oblasti, kao i jednu dodatnu oblast u periodu od januara do decembra 2014. godine.

U izvještaju se ističu preduzete aktivnosti i izazovi sa kojima se zemlje suočavaju pokušavajući da zaštite civilno stanovništvo od takve vrste nasilja.

Izvještaj sadrži i posljednje informacije o naporima međuagencijske mreže UN protiv seksualnog nasilja u sukobu, kao i o tehničkoj pomoći i sadrži preporuke o unapređenju zajedničkih napora protiv ovakvih zločina.

UN tim, koji u BiH čine agencije "UN žene", UNDP, Međunarodna organizacija za migracije i Populacijski fond UN, u koordinaciji sa partnerima u vlasti i institucijama, pokrenuo je zajednički projekat da bi se adresiralo nasljeđe seksualnog nasilja u sukobu, a čiji je cilj da poboljša naknade žrtvama identifikujući potrebe i kapacitete, unapređujući pristup pravdi i smanjujući stigmatizaciju.