latinica  ћирилица
16/04/2015 |  18:01 | Autor: SRNA

Pozdravljeno usvajanje Prijedloga okvirnog sporazuma za sredstva EU

Delegacija EU i Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH pozdravljaju usvajanje Prijedloga okvirnog sporazuma za sredstva EU na jučerašnjoj sjednici Savjeta ministara BiH, čime se otvara put za uspostavljanje pravnog osnova za BiH s ciljem korišćenja pretpristupnih fondova EU.
Endi Mekgafi - Foto: arhiv
Endi MekgafiFoto: arhiv

Portparol Delegacije EU i Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH Endi Mekgafi izjavio je da će BiH, prema sadašnjem stanju, dobiti 200 miliona evra za period od 2014. do 2017. godine, uz mogućnost dodatnih sredstava na raspolaganju ukoliko u BiH bude usaglašeno još sektorskih strategija za cijelu zemlju.

"Radujemo se brzom završetku procesa koji je u toku u institucijama BiH u vezi sa Prijedlogom okvirnog sporazuma, što bi nam prvenstveno omogućilo mobilizaciju znatnog iznosa sredstava EU, koja se izdvajaju za BiH kao podrška daljem oporavku od poplava. Upravo preduzimanje ovog koraka bilo bi primjereno i blagovremeno, posebno imajući u vidu da je prošlo gotovo godinu dana od katastrofalnih poplava u maju 2014. godine" – istakao je Mekgafi.

Savjet ministara BiH utvrdio je juče Prijedlog okvirnog sporazuma između BiH i Evropske komisije o aranžmanima za provođenje finansijske pomoći EU BiH u okviru IPA 2, kojim su definisana pravila i uslovi za korišćenje sredstava IPA 2.

Zaključivanjem ovog sporazuma između BiH i Evropske komisije stvaraju se uslovi za korišćenje sredstava iz IPA 2, a njegovom ratifikacijom postaće operativna i interventna sredstva preusmjerena za saniranje posljedica poplava u BiH od 41 milion evra iz IPA 2 za 2014. godinu.

Ministarstvo finansija i trezora dostaviće Prijedlog okvirnog sporazuma Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika u ime BiH određen je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.