latinica  ћирилица
16/04/2015 |  18:39 | Autor: Glas Srpske

Dnevna zarada od putarine 10.000 KM

Za 30 dana od početka naplate putarine na autoputu Banjaluka - Gradiška,“Autoputevi RS“ naplatili su oko 300.000 KM, a u ovom preduzeću tvrde i da se znatan broj vozača vratio na autoput.
Naplata putarine - Foto: SRNA
Naplata putarineFoto: SRNA

Od 16. marta do 14. aprila kroz naplatnu stanicu “Јakupovci“ prošlo je ukupno 107.256 vozila.

Direktor preduzeća “Autoputevi RS“ Dušan Topić je rekao da je u protekom periodu zadržan dnevni prihod oko 10.000 KM, kako je bilo i na samom početku. Kazao je da naplata ide po planu i da su zadovoljni, mada uvijek može bolje.

- Dnevni prosjek je između 3.000 i 3.500 vozila. Ali, već nakon mjesec imamo porast vozila, kao što smo i očekivali. Od prvog dana bilo je nekog odliva vozila za oko 30 odsto zbog uvođenja putarine, ali sada se već 10 do 15 odsto tih vozila vratilo na naplatu. To se primijeti i u centru Laktaša, gdje gužva nije toliko velika kao što je bila prvih dana naplate - naglasio je Topić.

Međutim, istakao je da se to ne primijeti toliko na prihodu od naplate, jer se nisu vratili kamioni i dodao da će se na tome raditi, s obzirom na to da je putarina za kamione deset KM, dok je za putnička vozila dvije KM. Pojasnio je da se razmišlja o tome da se postavi rampa na silasku u Mahovljanima, ali da je najvjerovatnija varijanta da će taj problem biti riješen izgradnjom nadvožnjaka.

- Vrlo brzo ćemo početi da gradimo nadvožnjak preko magistralnog puta, upravo na silasku sa Mahovljanske petlje. To je u sklopu izgradnje autoputa od Mahovljana prema Prnjavoru i dalje do Doboja, tako da će taj silazak i fizički biti zatvoren za sva vozila - rekao je Topić.

On je pojasnio da Mahovljanska petlja nije ni predviđena za silazak na magistralni put u Laktašima, već samo kao mjesto gdje se spajaju dva autoputa, odnosno autoput Banjaluka - Gradiška i Banjaluka - Doboj.

Praznici
Dušan Topić je istakao da je tokom protekla dva vikenda zabilježen skok broja vozila, a samim tim i naplate, s obzirom na to da je znatan broj ljudi došao za praznike.

Naglasio je da je u tim danima došlo i do stoodstotnog porasta broja vozila i istakao da je u jednom danu najviše zabilježeno 5.800 vozila koja su prošla pored naplatnih kućica.