latinica  ћирилица
16/04/2015 |  18:48 | Autor: Agencije

Šojgu: Ukrajina je najveća tragedija "obojenih revolucija"

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu u četvrtak je optužio SAD i njegove saveznike za sukob u Ukrajini, rekavši da je poriv da se Kijev približi Zapadu predstavljao prijetnju Moskvi prisilivši je na reakciju.
 - Foto: FONET
Foto: FONET

U govoru na godišnjoj konferenciji posvećenoj globalnoj bezbjednosti, Šojgu je optužio Vašington da traži svjetsku političku i vojnu dominaciju i ponovio stajalište Moskve da je Zapad orkestrirao "obojene revolucije" kako bi svrgnuo vladare koji mu se ne sviđaju, izvještava Rojters.

"Ukrajina je najveća tragedija u lancu obojenih revolucija. SAD i njegovi saveznici su prekoračili sve moguće linije u nastojanju da Kijev dovedu u svoju orbitu. To nije moglo ne izazvati našu reakciju," rekao je Šojgu u Moskvi.

U osvrtu na rusko anektiranje Krima, ministar je Zapad nazvao licemjernim.

"Oni siloviti kritičari ruskih akcija na Krimu sigurno nemaju moralno pravo da nas optuže za kršenje međunarodnih zakona," rekao je Šojgu podsjetivši na vojno uplitanje Zapada u Srbiji, Iraku i Libiji.

Ministar je za situaciju na istoku Ukrajine optužio Kijev i njegov poriv da se integriše sa Zapadom.

"Koliko je još žrtava potrebno da bi se Ukrajince koji žive na istoku prisililo da se osjećaju 'Evropljanima'?", pitao je Šojgu.

.