latinica  ћирилица
16/04/2015 |  20:05 | Autor: B92

Nesvjesno ulazimo u svjetski rat

U posljednjem intervjuu koji je Ginter Gras dao šanskom El paisu, izrazio je zabrinutost po pitanju smjera u kojem se uputilo čovječanstvo.
Ginter Gras - Foto: Novosti.rs
Ginter GrasFoto: Novosti.rs

Njemački nobelovac Ginter Gras je u intervjuu za španski list El pais, za koji se ispostavilo da mu je poslednji, rekao da ima utisak kako čovječanstvo lagano tone u novi svjetski rat.

“Na jednoj strani imamo Ukrajinu, u kojoj se situacija ne popravlja. U Izraelu i Palestini je sve gore. Amerikanci su otišli iz Iraka i prepustili ga zločinima ID-a, a tu je i problematična situacija u Siriji“ rekao je Gras.

“Čini mi se da je rat svuda. Mi rizikujemo da ćemo napraviti iste greške kao prije i da ćemo ući u novi svjetski rat gotovo nesvjesni šta nam se to desilo“ dodao je.

Gras se na prijetnju ratom nadovezao problemom prenaseljenosti, odnosno klimatskim promjenama.

“Imajući u vidu potencijalni rat, prenaseljenost na Zemlji kao i drastične klimatske promjene širom planete, sve više mi se čini da imamo vrlo ograničeno vrijeme za akciju“. zaključio je Ginter Gras.

Kako je rekao, čovječanstvo bi trebalo da prepozna da mu je vrijeme za život na planeti "kratko i konačno" i da će iza sebe možda ostaviti samo nuklearni otpad.

"Ako neko bude želio da zna šta smo mi uradili, to će se ogledati u nuklearnom otpadu", rekao je Gras.

Gras je rekao da to što predviđa Treći svjetski rat nije pesimističan pogled na svijet.

"Prosto izvlačim zaključke na osnovu iskustva i grešaka koje smo pravili, a koje se lako mogu provjeriti u istorijskim zapisima. Јasno da imam sumnje u to da će se čovijek popraviti i promijeniti. Drugo bi bilo da čovijek umije da izvuče pouke iz grešaka koje je pravio", rekao je Gras povlačeći paralelu sa novim sukobom Zapad - Rusija.

Nobelovac kaže da je "izgubiljena sposobnost da su razumiju greške načinjene poslije 1989. godine".

"Nakon raspada SSSR, raspao se Varšavski pakt, ali je NATO nastavio da nesmetano funkcioniše. Nije bilo pokušaja da se stvori novi bezbjednosni savez, koji bi uključio Rusiju i to su veliki promašaji", rekao je Gras.

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost Ginter Gras preminuo je u ponedjeljak u 87. godini života.