latinica  ћирилица
16/04/2015 |  20:25 | Autor: RTS

Rusi i Kinezi "treniraju" Јapance

Јapan je dizao svoje borbene avione u vazduh posljednjih godinu dana 943 puta – to je samo jedan let manje od rekorda 1984. godine, u vrijeme Hladnog rata.

Kao reagovanje na kineske i ruske letjelice koje su se približavale japanskom vazdušnom prostoru, japanski borbeni avioni dizali su se učestalo, što nije viđeno još od vrhunca Hladnog rata.

Avioni su polijetali 943 puta u posljednjih 12 mjeseci, zaključno sa 31. martom, što je samo za jedan let manje od rekorda postavljenog 1984. godine, piše britanski Independent.

Avioni su se dizali ukupno 464 puta kao odgovor na kineske borbene avione koji su se približavali spornim ostrvima Senkaku, koja su predmet spora Pekinga i Tokija. To je čak 49 puta više nego prethodne godine.

Nijedna kineska letjelica nije, međutim, narušila japanski vazdušni prostor.

Za to vrijeme, ruske aktivnosti su uglavnom bile izviđačke u aprilu prošle godine, nakon što je Pjongjang lansirao rakete, a Јužna Koreja i SAD održale vojne vježbe.

Prije nego što je Kina počela da sve više ulaže u vojsku, Јapan je slao avione u patrolu mnogo rijeđe – 2004. svega 141 put.