latinica  ћирилица
17/04/2015 |  08:09 | Autor: TANЈUG

Nikolić u Vatikanu sa papom Franjom

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić boraviće danas u jednodnevnoj zvaničnoj posjeti Vatikanu, gdje će se sastati sa papom Franjom.
Tomislav Nikolić - Foto: arhiv
Tomislav NikolićFoto: arhiv

Nikolić će se tokom posjete Vatikanu sastati i sa državnim sekretarom Vatikana, kardinalom Pjetrom Parolinom, kao i sa sekretarom Svete Stolice za odnose sa državama nadbiskupom Polom Galagerom i šefom Odsjeka za Zapadni Balkan, monsinjorom Henrikom Јakodzinskim.

Nikolić, koji je uoči posjete Vatikanu razgovarao sa patrijarhom Irinejem, će papi Franji prenijeti i pojedine stavove Srpske pravoslavne crkve, koji su od zajedničkog interesa, navodi se u saopštenju iz Nikolićevog kabineta.

Najava zvanične posjete predsjednika Nikolića Vatikanu stigla je kao potvrda ocjena da su odnosi Vatikana i Srbije posljednjih godina dobri, bez otvorenih pitanja i da se kreću uzlaznom linijom.

Za razliku od državnih, odnosi dvije crkve su, međutim, neuporedivo osjetljiviji i imaju dugu predistoriju.

Nikolić je prisustvovao u martu 2013. ustoličenju novog pape Franje. Prilikom najave obilježavanja 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta u Nišu puno se govorilo o potrebi dijaloga istočne i zapadne crkve, što je u Vatikanu primljeno sa odobravanjem. Očekivao se i dolazak pape, ali se to nije dogodilo.

Najava kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca, pošto je prethodno beatifikovan 1998. godine, koja bi trebalo da se dogodi tokom ove godine, izazvala je negativnu reakciju Srpske pravoslavne crkve, a juna 2014. uslijedilo je i pismo papi tim povodom. Posebnim pismom tim povodom papi se obratio predsjednik Srbije istakavši da treba nastojati da se, zajedničkom mudrošću, ne načini potez koji bi bilo koga uvrijedio, imajući u vidu prošlost, iskustvo iz Drugog svjetskog rata i ulogu Stepinca u tom periodu.

Vatikan je bio prvi koji je 1992. godine, 13. januara, priznao nezavisnost Hrvatske i Slovenije, dva dana prije nego što će to učiniti zemlje Evropske unije. Uopšte, devedesetih su međusobni odnosi bili komplikovani i prožeti teškom atmosferom rata u bivšoj Јugoslaviji. Ipak, Vatikan je 1999. osudila vojnu intervenciju na Srbiju, odnosno SRЈ.

Takođe, Vatikan nije priznao nezavisnost Kosova.