latinica  ћирилица
17/04/2015 |  08:43 | Autor: TANЈUG

Anketa: Pobjednik TV debate Miliband, Kameron nije učestvovao

Lider britanske opozicione Laburističke stranke Ed Miliband pobjednik je konačne televizijske debate održane u okviru predizborne kampanje, pokazali su rezultati nenajavljene ankete, ali u debati nije učestvovao ni premijer Dejvid Kameron ni lider Liberalnih demokrata Nik Kleg.

Kameron je odbio da učestvuje, dok Kleg nije ni bio pozvan.

Anketa, koju su odmah poslije debate sproveli "Survejšn" i list "Dejli miror", pokazala je da 35 odsto ispitanih misli da je pobjednik u njoj Miliband, dok se 31 odsto izjasnilo za lidera škotskih nacionalista Nikolu Stardžona.

U TV debati na Bi-Bi-Siju Miliband se suočio samo s liderima škotskih i velških nacionalističkih stranaka, Zelenih i UKIP-a, što je ovaj događaj činilo nepotpunim, prenio je Rojters.

U okviru ankete ispitano je 1.013 ljudi, koji su pratili debatu. Iako Kameron nije učestvovao, prema anketi, 45 odsto ispitanih voljelo bi da Miliband bude premijer, dok bi 40 odsto na tom mjestu željelo Kamerona.

Britanci će glasati na izborima 7. maja, koje mnogi ocenjuju kao najneizvesnije u proteklih nekoliko decenija, a čiji bi ishod mogao da utiče na to da li Britanija napušta Evropsku uniju ili Škotska ponovo pokreće pitanje nezavisnosti.