latinica  ћирилица
17/04/2015 |  08:46 | Autor: TANЈUG

Keri uputio Nikoliću pismo u ime Obame

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država DŽon Keri uputio je u ime predsjednika Baraka Obame pismo predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću u kojem se naglašava da američko-srpski odnosi jačaju i da su na uzlaznoj putanji, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsjednika Republike.
Američki državni sekretar DŽon Keri - Foto: AP
Američki državni sekretar DŽon KeriFoto: AP

SAD su saglasne sa ocjenom predsjednika Nikolića da se uloga Srbije, kako regionalno, tako i globalno, umnogome izmijenila poslednjih godina, navedeno je u pismu državnog sekretara.

U pismu se takođe ističe i uloga srpskog predsjedavanja OEBS-om, a SAD pozdravljaju odlučnost Srbije da podrži principe iz Helsinkija i tokom perioda ukrajinske krize, dok na globalnom planu, doprinos mirovnim misijama u Africi i na Bliskom Istoku pokazuju predanost Srbije u davanju podrške mirovnim operacijama širom svijeta.

Keri je naveo i da podrška globalnoj koaliciji za borbu protiv ID, kao i planovi srpske vlade da krajem aprila održi regionalni ministarski sastanak o učešću boraca u sukobima izvan sopstvene zemlje, svjedoči o posvećenosti države Srbije u suzbijanju ekstremizma i terorizma.

"Sjedinjene Američke Države takođe pozdravljaju posljednju uspješnu rundu dijaloga sa Prištinom", navedeno je u pismu.

Keri je podvukao i da predsjednik Obama cijeni "solidarnost Srbije u procesu saradnje dvije zemlje, kako bi se suočile sa globalnim prijetnjama".