latinica  ћирилица
17/04/2015 |  09:31 | Autor: RTRS

Biciklisti kroz Srbiju i Srpsku jure bodove za OI u Riju 2018.

Narednog vikenda biće održana deveta međunarodna biciklistička trka Beograd - Banja Luka koja, koja će okupiti rekordan broj učesnika.

Trka će biti specifična po tome što će se poslije sedam godina završiti u gradu na Vrbasu, umjesto tri voziće se dva dana, i biće kvalifikaciona za Olimpijske igre u Riju 2016. godine.

Pred učensicima je 380 kilometara vožnje, kroz osam gradova u dvije države.

Start trke je u subotu od 10 časova u Beogradu, dok je cilj prve etape duge 160 kilometara u Brčkom oko 13 časova i 30 minuta.

Biciklisti će u nedjelju u podne vozidi drugu etapu, dugu 199 kilometara, iz Teslića preko Doboja, Dervente i Prnjavora, do Banja Luke gdje će napraviti još šest krugova, u dužini od 30 kilometara.

Pobjeda u jednoj od etapa nosi 40 bodova, pobjednik obje dionice teoretski bi mogao osvojiti 80 bodova, što je jako blizu norme od 100 bodova koliko biciklisti moraju skupiti da bi ispunili normu za Igre u Riju 2016. godine.

Naredne godine trebalo bi da se održi jubilarna, deseta trka, a organizatori planiraju da se vozi više etapa kroz Srbiju i Republiku Srpsku.