latinica  ћирилица
17/04/2015 |  09:31 | Autor: TANЈUG

Nikolićev avion se prinudno vratio

Avion kojim je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić letio u Vatikan vratio se zbog kvara.

Avion kojim je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić jutros poletio za Vatikan, prinudno se vratio na beogradski aerodrom zbog kvara na jednom motoru, a posjeta Svetoj stolici je otkazana, javljaju beogradski mediji. Motor na avionu "falkon 50" kojim je  srpski predsjednik letio za Vatikan prestao je da radi iznad Јadranskog mora. Letjelica koja se nalazila na visini od 10.000 metara propadala je skoro dva kilometra, ali je zahvaljujući iskusnom pilotu izbegnuta nesreća, saznaje Internet portal RTS-a.

Srpski mediji prenose da se u vazduhu odvijala prava drama.

" U jednom trenutku smo padali kao kamen", svjedoči Stanislava Pak i dodaje:"Samo zahvaljujući velikom profesionalizmu i izuzetnom umijeću našeg pilota izbjegnuta je tragedija. Vjerujte da smo u jednom trenutku bukvalni padali kao kamen.

Ovako za „Novosti” situaciju opisala Stanislava Pak, savjetnik predsjednika Srbije, koja je bila u vladinom avionu, sa šefom države, koji je prinudno morao da se vrati na beogradski aerodrom.

Ona kaže da je letjelici otkazao motor nad Јadranskim morem i tada je počeo da se odvija pravi nebeski triler.

"Јoš sam u šoku i, što se nas iz Predsjedništva tiče, ubuduće ćemo koristiti redovne linije. Slavićemo ovaj dan kao drugi rođendan", kaže Stanislava Pak.

Osim šefa države i Stanislave Pak, u „falkonu” su bili i predsjednikovi savjetnici Ivan Mrkić, Oliver Antić i Јasmina Mitrović Marić.

"Preživeli smo pravu dramu u vazduhu i mogu da kažem da su predsjednik Nikolić i njegovi saradnici nepovređeni sljeteli u Beograd samo zahvaljujući nevjerovatnoj prisebnosti i vještini pilota i kopilota – svjedoči za „Novosti“ o jednočasovnoj drami u vazduhu savjetnik srpskog predsjednika Ivan Mrkić.

"Krenuli smo iz Beograda oko osam sati i iznenada je jedan motor, oko devet sati otkazao. Letjelica je postala nestabilna, tresla se, mi smo bukvalno letjeli po avionu. Tvrdim da smo ostali živi samo zahvaljujući pilotu"!

Mrkić napominje da je avion kojim su letjeli star 34 godine, i da je on lično, leteći njim, pet puta preživio razne incidentne situacije.

Kvar se dogodio na motoru vladinog falkona.

Nikolić je tokom jednodnevne zvanične posjete Vatikanu trebalo da razgovara sa papom Franjom, državnim sekretarom Svete stolice, Njegovom eminencijom kardinalom Pjetrom Parolinom, sekretarom Svete stolice za odnose sa državama, Njegovom ekselencijom nadbiskupom Polom Galagerom, i šefom Odsjeka za Zapadni Balkan, monsinjorom Henrikom Јakodžinskim.

Savjetnica predsjednika Srbije Stanislava Pak Stanković potvrdila je Tanjugu da je posjeta "otkazana do daljeg, dok se ne utvrde termini za novu posjetu". "Nadamo se da će to biti uskoro", rekla je Stanislava Pak Stanković.

Nikolić, koji je uoči posjete Vatikanu razgovarao sa patrijarhom Irinejem, rekao je da će papi Franji prenijeti i pojedine stavove Srpske pravoslavne crkve, koji su od zajedničkog interesa.

Najava zvanične posjete Nikolića Vatikanu stigla je kao potvrda ocjena da su odnosi Svete stolice i Srbije posljednjih godina dobri, bez otvorenih pitanja i da se kreću uzlaznom linijom.

Vatikan nije priznao nezavisnost Kosova.

Nikolić uputio pismo papi Franji zbog otkazivanja posjete

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je pismo izvinjenja papi Franji, jer je zbog kvara na avionu, bio prinuđen da se vrati u Beograd, rečeno je Tanjugu u Kabinetu predsjednika Republike.

Nikolić je izrazio i žaljenje zbog otkazivanja posjete papi Franji i izrazio nadu da će se u najkraćem mogućem roku posjeta realizovati. 

Kako je rečeno, već se vode intezivni razgovori, kako bi se utanačio novi datum posjete predsjednika Srbije Vatikanu.