latinica  ћирилица
17/04/2015 |  09:55 | Autor: TANЈUG

Ban Ki Mun pozvao na hitan prekid vatre

Generalni sekretar Ban Ki Mun pozvao je na hitan prekid vatre u Јemenu, po prvi put od kada je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom prije tri nedjelje počela bombardovanje hutskih pobunjenika.
 - Foto: FONET
Foto: FONET

Ban je rekao da je najsiromašnija zemlja Srednjeg istoka već bila u krizi, prije izbijanja sukoba, sa visokim nivoom nesigurnosti u snabdijevanju hranom, koja je bila veća nego u nasiromašnijim dijelovima Afrike.

Napominjući da su nedavne borbe samo pogoršale te probleme, Ban je u Nacionalnom pres klubu, rekao da je to osnovni razlog, zbog kojeg je pozvao sve strane na prekid vatre.

- Saudijci su me uvjerili da bi to trebalo da se riješi politički i ja pozivam Јemence da u tom procesu dobronamjerno učestvuju. UN su podržale diplomatski proces kao najbolji način da se izvuče iz rata, koji ima zastrašujuće uticaje na stabilnost regiona - rekao je on.

Saudijska Arabija je prošlog mjeseca počela bombardovanje hutskih pobunjenika, koji su preuzeli kontrolu glavnog grada Sane u septembru, a poslije izbjeglištva u Adenu, predsjednik Mansour Hadi pobjegao je u Rijad.

Huti i vojne jedinice lojalne bivšem predsjedniku Ali Andulahu Salehu borile su se zajedno na nekoliko frontova policijskih snaga, lojalnih Hadiju.