latinica  ћирилица
17/04/2015 |  10:41 | Autor: RTRS

Kuglanje: Za vikend međunarodni "NBC" turnir u Banja Luci

U organizaciji Kuglaškog kluba Borac, predstrojećeg vikenda u Banja Luci će se podržati međunarodni En-Bi-Si (NBC) turnir a sve u sklopu obilježavanja dana grada Banja Luke.

Prema riječima predsjednika KK Borac Dušana Kudre, sve je spremno za početak turnira.

"Sve je spremno za početak, juče je bila posljednja sjednica Organizacionog odbora, tako da smo utanačili sve detalje,a takmičenju su se vrlo rado odazvali svi takmičari i sutra u 9 časova počinje turnir u konkurenciji kadeta, dok je za 11 sati predviđena ceremonija svečanog otvaranja", rekao je za našu televiziju predsjenik KK Borac Dušan Kudara.

Takmičenje će biti održano u kuglani na Laušu. U glavnom dijelu turnira nasupiće četiri ekipe, Crvena zvezda, Sport Podbrezova iz Slovačke, Borac kao domaćin i Selekcija 2015.

"Selekciju 2015. čine igrači koji su imali najbolje rezultate u prvenstvu BiH i dvojicu zaslužnih ljudi koji su dolazili sa strane".

Na turniru će biti održano i takmičenje u kadetskoj konkurenciji.

"Na to smo najponosniji, jer Borac od 1010. godine radi stalno sa mlađima kategorijama, i to su momci koji su potpuno sazrjeli, iako su kadeti. Na takmičenju će učestvovati naši domaći takmičari, od kojih će tri takmičara biti iz Borca. Ti igrači su faktički reprezentatvci Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije, koje u maju očekuje nastup na SP, tako da im ovaj turnir služi kao proba, a mi smo jako ponosni što su pristali da dodju".

Ostaje žal što na takmičenju ove godine neće nasupiti skopski klub Makpetrol.

"Problem sa ovo ekipom ja nastao tako što je Makedonski kuglaški savez dužan međunarodnoj orehganizaciji (NBC), i oni brane klubovima iz matičnih saveza da nasupaju ali i da organizuju takmičenje. U sličnoj opasnosti bili smo i mi, ali smo uspjeli izmiriti obaveze i zato je došlo do odražavanja turnira".

Kuglaški klub Borac je prepoznatljiv po radu sa mlađima kategorijama, i to je bio glavni razlog zbog čega je klub ostao u budžetu grada.

"Nije moje da podcjenjujuem, ali kada su htjeli novu kategorizaciju od klubova su zatražili popunjene formulare sa podacima o klubovima i rezultate. Kada sam ja popunjavao formulare, vidio sam da se traže dva rezultata, dva u seniorskoj i i pet rezultata u mlađoj kategoriji. U mlađim kategorijama smo osvojili pet medalja, tako da smo imali 10 bodova više u odnosu na ostale klubove, baš zbog mlađih kategorija. Јa sam u kuglanju oko 35 godina i mogu da kažem da nikada nisu bili bolji uslovi za rad nego sada. Novca nema, ali zato imamo treninge tri puta nedjeljno po dva sata osam staza, i ko želi da radi može da napravi rezultate. Problem jedno predstavlja manjak novca za takmičenje. Borcu su, u odnosu na druge klubove, vjerovatno dali prednost i zbog toga što nismo propustili nijedno takmičenje. Nastupali smo u Skoplju, u Slovačkoj, u Srbiji, a nisamo ni nabrojali rezultate sa ovih takmičenja".

Na turnir tradicionalno dolazi jedan od najboljih kuglaša Evrope Јovan Ćalić.

"To je naš imidž. On je otišao iz Slovačke i vratio se u Beograd. 2002. godine je bio na ovom turniru, odna je u maju iste godine u Osijeku postao svjetski prvak. Od tada, on je svake godine gost, i rado se odaziva ovom turniru".

Turnir u Banja Luci je prepoznatljiv i po sjajnom druženju, kako za vrijeme turnira, tako i kasnije.

"Mi smo svi dobri prijatelji, u kuglanju nema previše država, tako da se na takmičenjima svi srećemo i dobro poznajemo".

Svečano otvanjanje turnira je sutra u 9 časova, u kuglani Energomonta na Laušu.